Zara Rutherford završila svoje epsko putovanje oko svijeta

20.01.2022.

20:29

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

Zara Rutherford sletjela u Belgiju

Zara Rutherford sletjela u Belgiju

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Zara Rutherford, 19-godišnja britansko-belgijska pilotkinja, sletjela je u Belgiju nakon petomjesečne pustolovine u kojoj je obišla svijet svojim ultralakim zrakoplovom nazvanim "Shark".

Nakon 155 dana Zara Rutherford završila je svoje epsko putovanje oko svijeta.

- Veoma sam sretna. Prošlo je pet mjeseci, stvarno je čudno vratiti se ovdje i vidjeti svoje roditelje – izjavila je.

Preletjevši 52 tisuće kilometara i 5 kontinenata, oborila je čak dva Guinnessova rekorda. Prva je i najmlađa žena koja je u ultralakoj letjelici obišla svijet.

- Letjela sam ultralakim zrakoplovom "Shark". To je sjajan zrakoplov, ali ima ograničenja. Jedno od najvećih je da nisam mogla letjeti u oblacima i noću – kaže Rutherford.

Letenje joj je u krvi jer su joj oba roditelja piloti.

- Bio je to dug put, ali odradila je to iznimno dobro. Morala je pronaći otpornost i dubinu daleko iznad svojih 19 godina. I stvarno sam jako ponosan – kaže otac Sam Rutherford.

Putovanje je bilo prepuno izazova - umjesto tri trajalo je 5 mjeseci. Mlada pilotkinja morala je izbjeći požare u Kaliforniji i nositi se s ekstremnim temperaturama iznad Rusije.

- Rekla bih da je najteže bilo letjeti iznad Sibira jer je na zemlji bilo iznimno hladno, od -35 Celzijevih stupnjeva. Kada bi se motor zaustavio, trebalo bi nekoliko sati da me netko dođe spasiti – kaže Zara.

19-godišnjakinja, koja sanja biti astronautkinja, nada se da će njezino postignuće potaknuti žene u zrakoplovstvu, znanosti i tehnologiji.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!