19:54 / 05.10.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Zašto nam kosa jače opada u jesen?

-

-

Foto: - / -

Na gubitak kose mogu utjecati neadekvatna prehrana, značajni gubitak težine, kod žena policistični jajnici, problemi sa štitnjačom, stres i starenje.
Česta neželjena jesenska pojava, svakako je i gubitak kose. Hladnije vrijeme i manjak svjetlosti uzrokuju jače opadanje kose, no razloga za zabrinutost nema. Jesensko opadanje kose traje šest do osam tjedana, a dnevno izgubimo i oko sto vlasi. No prirodnim načinima moguće je spriječiti gubitak kose i potaknuti njen rast.

Možda ste u posljednje vrijeme primijetili da vam kosa pojačano opada. Niste jedini. Znanstvenici su dokazali da je baš jesen vrijeme pojačanog otpuštanja vlasi, a uzrok je evolucijska adaptacija.

Kosa ima svoju funkciju da štiti tjeme od djelovanja sunca, a djelovanje sunca kod nas je najjače u sedmom i osmom mjesecu pa kosa završava svoju najbitniju ulogu tijekom ljeta i onda se gubi tijekom jeseni, objašnjava doktorica Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Na gubitak kose mogu utjecati neadekvatna prehrana, značajni gubitak težine, kod žena policistični jajnici, problemi sa štitnjačom, stres i starenje. Međutim, jedan od dominantnih uzroka kod žena, hormonalne su promjene. Normalno je gubiti čak do sto vlasi dnevno.

Prije poduzimanja bilo kakvih koraka u pokušaju obnove stanja vlasišta, kod dugotrajnog i veliko gubitka kose, važno je savjetovati se s liječnicima kako bi se saznao uzrok opadanja vlasi jer u pozadini može biti i neka bolest.

Ako se samo radi o nekakvom prolaznom prorjeđenju ili nekakvom slabljenju kose, koristiti šampone koji će stimulirati rast kose. Dobri su šamponi na bazi koprive. Kod pranja kose malo više se posvetiti masiranju vlasišta tako da se prokrvljenost poboljša, savjetuje doktorica Maletić.

Od terapija za stimulaciju rasta kose, doktorica Maletić ističe terapiju PRP-om koja se preporučuje ponavljati nekoliko puta godišnje. To je platelit reach plasma, odnosno plazma bogata trombocitima. Tretmani se rade na način da se izvadi jedna epruveta pacijentove krvi koja se centrifugira, odvajaju se faktori rasta u plazmi od ostatka krvi. Nakon toga se ti faktori rasta ubrizgavaju u vlasište.

Nezdrava i neuravnotežena prehrana može također utjecati na pojačano gubljenje vlasi. Važno je u organizam unositi namirnice iz svih prehrambenih grupa.

Doktorica ističe da treba izbjegavati šećere i škrob jer oni kosi ne odgovaraju. A možda će vas iznenaditi da i pušenje negativno utječe na bujnost vlasišta. Nikotin negativno djeluje na mikrocirkulaciju što znači da vlasi ne dobivaju dovoljno hrane i kisika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!