07:55 / 02.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Zbog klimatskih promjena ljeta u Australiji dulja za 50 posto

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zadnjih 20 godina ljeto u Australiji trajalo je u prosjeku mjesec dana dulje nego sredinom prošlog stoljeća, a trajanje zime skratilo se u prosjeku za 3 tjedna.
Ljeta u Australiji traju dvostruko dulje nego zime zbog klimatskih promjena i rasta temperature, pokazuje studija objavljena u jeku sezone šumskih požara, do danas neviđenih na tom kontinentu.

U studiji Australskog Instituta uspoređeni su podaci o temperaturnim vrijednostima u zadnjih 20 godina s podacima iz sredine 20. stoljeća. Zadnjih 20 godina ljeto u Australiji trajalo je u prosjeku mjesec dana dulje nego sredinom prošlog stoljeća, a trajanje zime skratilo se u prosjeku za 3 tjedna. Posljednjih 5 godina ljeta u Australiji u prosjeku su 50 posto dulja nego što su bila sredinom 20. stoljeća.

- Naša saznanja nisu projekcija onoga što bismo mogli vidjeti u budućnosti, rekao je Richie Merzian, direktor za klimu i energiju iz Australskog Instituta te naglasio - to se događa sada.

Australija još zbraja troškove štete od sezone šumskih požara. Izgorjelo je gotovo 12 milijuna hektara površine, poginule su 33 osobe i gotovo milijardu životinja. "Crno ljeto", kako ga je opisao premijer Scott Morrison neuobičajeno je produljeno, a intenzivni šumski požari povećali su pritisak na vladu da poduzme mjere o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Iako su najveći požari pod kontrolom ili ugašeni, još ih je na desetke gorjelo krajem veljače, u mjesecu koji tradicionalno označava kraj ljeta u Australiji. Znanstvenici upozoravaju da će porast temperature i toplinskih udara dovesti do opasnijih požara i ozbiljnijih vremenskih nepogoda, a kraće zime smanjiti mogućnost za ublažavanje utjecaja požara.

Studija Australian Instituta utvrdila je kako je u nekim regionalnim područjima, poput Port Macquarieja na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa, ljeto potrajalo 7 tjedana dulje nego inače. Port Macquarie jedna je od regija koje su najpogođenije požarima zadnjih mjeseci.

- Ekstremni toplinski događaji najkobniji su od svih prirodnih katastrofa i odgovorni za više smrtnih slučajeva u Australiji nego sve ostale prirodne katastrofe zajedno, rekao je Merzian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!