Zbog nedostatka novca 599 ideja umre, samo jedna postane inovacija

11.10.2021.

13:28

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./K.D./HRT

Miljenko Šimpraga

Miljenko Šimpraga

Foto: HTV / HRT

- Hrvatska se može pohvaliti brojnim inovatorima, koji su prepoznati i u svijetu. No potrebno je izgraditi inovacijski sustav koji treba i financirati, izjavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. Miljenko Šimpraga.


- Od svojih početaka Hrvatska je uvijek imala istaknute ljude koji su svojim izumima zabilježili razvoj industrije, gospodarstva, ali i svega drugoga, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu – od Getaldića i Boškovića do Nikole Tesle, koji ne samo da je bio inovator i izumitelj, nego i 'drugi um' ukupnog čovječanstva. Danas i našeg mladog Rimca možemo svrstati u tu kategoriju, rekao je Šimpraga.

Udruga inovatora Hrvatske danas ima oko 45 članica

- U posljednje dvije godine imali smo dolazak petnaestak novih. Posebno bih istaknuo i učlanjenje 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i samo Sveučilište. Htjeli smo na jednom mjestu povezati akademsku zajednicu s gospodarstvom. U udruzi je trećina udruga i saveza inovatora Hrvatske, a preostala trećina su inovativne tvrtke, među najpoznatijim i najvećim izvoznicima, dodao je.

Samo 15 posto inovacija dolazi iz akademske zajednice

Kad su u pitanju sveučilišta, ističe kako samo petnaestak posto inovacija dolazi iz akademske zajednice te naglašava kako bi to trebalo promijeniti. Također smatra da je potrebno izgraditi inovacijski sustav, koji treba i financirati. Ističe kako je kod inovacija 'smrtnost' ideja jako velika, komercijalizira se tek svaka šestota ideja.

- Imamo puno ljudi s dobrim idejama, neki dođu do tog stupnja koji možemo nazvati inovacijom, ali iza toga ide izrada prototipa i konačna faza je komercijalizacija. Tu nastupa problem – svi naši inovatori nemaju dovoljno sredstava da bi mogli razvijati sami svoj proizvod i nisu sami poduzetni, naglašava Šimpraga.

Tek svaka 600. ideja postane inovacija

Dodaje kako se na Sveučilištu u Zagrebu zauzimaju za ideju da država osigura novac za tehnologijske projekte, da se ne oslanjamo samo na inozemna sredstva. Time bi se omogućilo da mladi istraživači komercijaliziraju svoju ideju i tako dođu do velikih sredstava. Šimpraga napomnje kako bi veliku ulogu u tome trebala imati sveučilišta, u kojima bi trebalo razviti istraživačke centre. 

Regionalni fond od 40 milijuna eura 

Šimpraga kaže da su u posljednje tri godine zajedno s HABOR-om uspjeli osigurati suradnju hrvatske Banke za obnovu i razvoj, slovenske banke i Europskog investicijskog fonda. 

- Hrvatska će uložiti 10 milijuna eura, Slovenci 10, a Europski investicijski fond još 20 milijuna eura. To bi trebalo poticati i financirati istraživačke projekte koji će dovesti do novih prototipova usluga ili proizvoda, koji će poslije ići u komercijalizaciju, objašnjava.

Udruga inovatora Hrvatske devetnaesti put organizira međunarodni sajam inovacija u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Sajam inovacija i ove godine u NSK

- Prošle godine u onoj krizi bili smo jedini od svih saveza i članica koji smo uživo organizirali sajam. Ovaj put smo opet bili prvi u svijetu, dosta smo aktivni. Prijavljeno je oko 150 inovacija, od čega 50 inozemnih iz desetak zemalja. Imamo veliku podršku Ministarstva gospodarstva i Ministarstva znanosti. Svi oni koji žele, mogu se sada uključiti i dati potporu ovom sustavu da se dalje razvija i pomogne u razvoju Hrvatske, zaključuje Šimpraga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!