09:47 / 31.05.2020.

Autor: Jelena Perleta/Agenda:Svijet/HRT/IMS

Zbog njega sve su oči trenutno uprte u nebo

Milijarder Elon Musk slavio je nakon što je njegova privatna kompanija lansirala s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu (foto: REUTERS/Steve Nesius)

Milijarder Elon Musk slavio je nakon što je njegova privatna kompanija lansirala s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu (foto: REUTERS/Steve Nesius)

Foto: - / REUTERS

Američka privatna kompanija Space X jučer je lansirala letjelicu s ljudskom posadom u svemir.
Američka privatna kompanija Space X jučer je lansirala letjelicu s ljudskom posadom u svemir. Simbolično ili ne, lansirana je s kompleksa 39A svemirskog centra u Cape Canaveralu na Floridi - odakle je prije 51 godinu poletio i Apollo 11, raketa koja je na Mjesec dovela prve ljude.Umjesto u povijest, prije četiri dana 49-ogodišnji Robert Bob Behnken i 53-ogodišnji Douglas-Doug Hurley otišli su - kući. Loše vrijeme odgodilo je povijesni let NASA-inih astronauta, sada na ugovoru s privatnom kompanijom Space X, što je do sada neviđena kombinacija.

Prema Međunarodnoj svemirskoj postaji najavljeno je da će let trajati 19 sati.

Prvi je to let američkih astronauta s američkog tla nakon gotovo deset godina.

Od 2011., kada je umirovljen Space Shuttle, NASA se, naime, za letove na Međunarodnu svemirsku postaju koristila ruskim raketama.

- Sjajno je biti astronaut i imati priliku letjeti u novoj letjelici. Da ste nas pitali što bismo naveli kao posao iz snova nakon što smo završili obuku za vojne pilote, rekli bismo da je to let u novoj letjelici, pokusna misija u toj letjelici, riječi su astronauta Boba Behnkena.

Na pitanje što misli o letjelici Crew Dragon, Doug Hurley odgovara da je izvanredna.

- Jednostavno je sjajna. Po mnogočemu nije Space Shuttle. Mnogo je manja, ali to je kapsula. Tehnologija je najmodernija i mi smo jako uzbuđeni što smo u pravoj svemirskoj letjelici, a ne u simulatoru, pojasnio je prije leta.


NASA/via Reuters

Dva američka heroja, zbog čije su avanture oči svijeta uprte prema nebu, već su letjela u space shuttleu, a Hurley je, štoviše, upravljao posljednjim 2011. Svemir nije nepoznanica ni njihovim suprugama - također astronautkinjama koje su svoje odabranike upoznale u NASA-inim klupama.

Novinaru CBS-a otkrile su da su udane sa sjajne momke, ali i kako objašnjavaju djeci gdje su im očevi.

Bivša astronautkinja Karen Nyber, inače supruga Douglasa Hurleya, kaže kako njezin sin nije ni uplašen ni nervozan, dapače - ponosan je na oca.

Astronautkinja Megan McArthur, inače supruga Boba Behnkena, kaže kako s djetetom pokušava što normalnije razgovarati o očevom poslu. Objašnjava mu da je to upravo to - njegov posao.

Ime Elona Muska nezaobilazno je u cijelom projektu, 48-godišnji investitor i izumitelj rođen u Južnoafričkoj Republici diljem svijeta poznat je po automobilima Tesla.

Od djetinjstva fasciniran osvajanjem svemira Musk je 2002. osnovao svemirsku kompaniju SpaceX. 

Ovo je prvi put da astronauti u svemir odlaze privatnom letjelicom. Prođe li sve dobro, SpaceX je na dobrom putu da dobije trajnu dozvolu za letove u svemir s ljudskom posadom.

- Osjećam se nestvarno. Da ste me pitali hoće li se to dogoditi kada sam osnovao SpaceX, rekao bih da su šanse 1 posto, 0,1 posto!, kaže Musk danas.

Elon Musk zaneseno živi svoj san i čini se da je sve bliži slanju letjelice na Mars. Svima već poput prijatelja poznati dvojac - Doug i Bob svoj su dječački san ostvarili, a njihov je pothvat ovih dana nadahnuće djeci diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!