09:41 / 13.02.2020.

Autor: Nika Jelavić/DJH/HRT

Znanost kao umjetnost

-

-

Foto: - / -

Zaljubljenici u tehnologiju imali su prilike čuti i vidjeti što budućnost nosi. "Znanost kao umjetnost" moto je ovogodišnjeg Bug Future Showa koji je okupio stručnjake iz nekoliko područja.
Koliko su danas povezane tehnologija, znanost i umjetnost? Može li se stvoriti umjetničko djelo bez korištenja tehnologije ili znanosti, barem u nekom minimalnom segmentu? Konferencija za sve zaljubljenike u tehnologiju odgovorila je upravo na ova pitanja.

Sedmu godinu zaredom zaljubljenici u tehnologiju imali su prilike čuti i vidjeti što budućnost nosi. "Znanost kao umjetnost" moto je ovogodišnjeg Bug Future Showa koji je okupio stručnjake iz nekoliko područja. Osim predavanja i panela, posjetitelji su mogli vidjeti uređaje, trendove i tehnologije budućnosti razvijene u suradnji sa znanstvenicima i umjetnicima, kao i znanstvena i umjetnička dostignuća koja su razvijena kroz tehnologiju.

- Uvijek je sadržaj napravljen tako da svim posjetiteljima predstavi tehnologiju budućnosti, ali na jedan ležeran, zabavan, opušten način. Mi uvijek tražimo govornike koji su trenutačno top u svojoj struci. Evo kažem ove godine smo tražili ljude iz svijeta tehnologije, iz svijeta znanosti, iz svijeta umjetnosti, rekao je izvršni urednik časopisa Bug Dragan Petric.

Prepuna dvorana Studentskog centra okupila je više od 1000 posjetitelja koji su strastveno slušali promišljanja o budućnosti i problemima koje ona nosi kroz životna iskustva poznatih predavača.

- Ovim predavanjem bih želio pokazati jednu evoluciju, jedan put od It-jevca, preko inteligent analista i data scientista pa konačno do problem solvera. Ono što propitkujem i zato je takav i naziv da ono što vam se čini kao kraj, nije nužno kraj nego novi početak, izjavio je dekan Visokog učilišta Effectus Robert Kopal.

Ključ uspjeha je biti inovativan i mijenjati se brže od okoline, no što to znači?

- Da biste mogli rješavati današnje probleme na neki način morate, metaforički da se izrazim, imati vremeplov i otići u budućnost rješavati probleme razmišljajući 5 koraka unaprijed, a nakon što se vratite u sadašnjost, onda riskirati da budete neshvaćeni što je sve u redu jer je to jedini ispravan način rješavati takve probleme, rekao je Kopal.

Posjetitelji su mogli isprobati novitete iz svijeta tehnologije i čuti kako su te inovacije nastale. Mladi programer Nino istaknuo je prednosti svog područja zanimanja.

- Jednostavno gledam na tehnologiju kao na nešto što ljudima može pomoći da žive bolje, a ne nešto što ih zarobljava i čini ovisnima o tome. Ne znam sebe vidim kao nekog tko može više dati kroz tehnologiju ljudima da žive s njom u miru i da ne stvara neke sukobe, kazao je programer Nino Nač.

Tehnologija, znanost i umjetnost danas su povezanije nego ikad prije. Pouka ovogodišnje konferencije jest da treba razvijati vještine budućnosti poput inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja i nikad ne pokleknuti. Jer dobra ideja pretvorena u djelo donosi bolju budućnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!