Znanstvenici otkrili skriveni hodnik u Velikoj piramidi u Gizi

02.03.2023.

15:16

Autor: T.D./HRT/Hina

Znanstvenici otkrili skriveni hodnik u Velikoj piramidi u Gizi

Znanstvenici otkrili skriveni hodnik u Velikoj piramidi u Gizi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Skriveni hodnik dug devet metara otkriven je blizu glavnog ulaza u 4500 godina staru Veliku piramidu u Gizi što bi moglo dovesti do novih otkrića, objavili su u četvrtak egipatski dužnosnici za antikvitete.


Hodnik su otkrili znanstvenici projekta Scan Pyramids koji od 2015. proučavaju unutrašnjost piramida neinvazivnim tehnologijama uključujući infracrvenu termografiju, 3D simulacije i endoskope.

Velika piramida sagrađena je, kako se vjeruje, oko 2560 godine prije Krista, za vrijeme vladavine faraona Keopsa. Visoka je 146 metara i bila je najviša građevina na svijetu do izgradnje Eiffelova tornja u Parizu 1889. godine

- Nedovršeni hodnik vjerojatno je napravljen kako bi se prerasporedilo težinu piramide oko glavnog ulaza udaljenog sedam metara ili neke još neotkrivene prostorije ili prostora, rekao je Mostafa Waziri, čelnik Vrhovnog vijeća za antikvitete, na konferenciji za novinare ispred piramide.

Waziri je rekao da će znanstvenici nastaviti sa skeniranjem kako bi utvrdili što se nalazi ispod hodnika ili na njegovu kraju.

- Za pet prostorija iznad kraljeve prostorije u drugom dijelu piramide također se vjeruje da su sagrađene kako bi se rasporedilo težinu goleme strukture. Moguće je da je faraon imao više od jedne odaje, rekao je Waziri.

Znanstvenici su potvrdili postojanje hodnika pomoću radara i ultrazvuka, a slike su načinili endoskopom iz Japana debelim šest milimetara koji su provukli kroz spoj u kamenu.

Godine 2017. znanstvenici projekta Scan Pyramids objavili su da su u Velikoj piramidi otkrili prazan prostor dug najmanje 30 metara, što je bilo prvo tako veliko otkriće od 19. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!