Znanstvenici se vraćaju u Hrvatsku

07:00 / 28.01.2021.

Autor: HRT

Fizičari

Fizičari

Foto: Kos Bojanić / HRT

Vijest je kada se znanstvenici zbog nekog projekta vrate u Hrvatsku. Nakon što su godinama u inozemstvu proučavala svemir - dvojica će fizičara u Križevcima mlade učiti o prirodi i svemiru u znanstveno-obrazovnom centru Future HUB Križevci.


Zvjezdarnica, ali i atraktivni sadržaji stručnjaka i međunarodno priznatih zanstvenika, nastojat će privući mlade iz šireg okružja. Dvojica fizičara, doktori znanosti Andrej Dundović i Petar Pavlović, upravo su se zbog ovog projekta vratili u Hrvatsku nakon višegodišnjih međunarodnih znanstvenih angažmana na svečilištima i institutima za istraživanje svemira.

- Uspješno su ostvareni uvjeti da čovjek ima neki dostojan život i plaću, da može provoditi znanstvena istraživanja. Može nastaviti svoj znanstveni rad zajedno s kontaktima u inozemstvu i istovremeno, može raditi na tome da znanost prestane biti izolirana, rekao je dr. sc. Petar Pavlović, fizičar. 

Znanstveno-obrazovni centar Future HUB Križevci već održava radionice za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Za sada samo online. Očekuje se da će uskoro početi i građevinski radovi na izgradnji znanstveno-obrazovnog centra. Novac, oko milijun i 800 tisuća kuna, osiguran je iz Europskog socijalnog fonda i gradskog proračuna.  

- Nadamo se da će već do ljeta prostor biti gotov, a također čekamo još jedan EU projekt na kojem smo prošli administrativnu provjeru, koji će nam omogućiti nastavak i izgradnju zvjezdarnice, naglašava dr. sc. Andrej Dundović, fizičar. 

Projektom Future HUB Križevci osigurava se nužan iskorak, ulaže u ljudske potencijale, postavljaju novi temelji obrazovanja i istraživanja uz poticanje suradnje s domaćim te stručnjacima i znanstvenicima iz inozemstva.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!