Znanstvenici uzgojili ljudski embrij, bez spermija ili jajašca

07.09.2023.

12:26

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Znanstvenici stvorili model ljudskog embrija bez spermija ili jajnih stanica

Znanstvenici stvorili model ljudskog embrija bez spermija ili jajnih stanica

Foto: ABACA / PIXSELL

Znanstvenici su uzgojili cijeli model ljudskog embrija, bez spermija ili jajne stanice, prenio je BBC.

Tim Instituta Weizmann kaže da njihov "model embrija", uzgojen uporabom matičnih stanica, izgleda kao školski primjer pravog 14-dnevnog embrija.

Čak je ispuštao hormone koji su u laboratoriju test na trudnoću učinili pozitivnim.

Ambicija je modelom embrija pružiti etički način razumijevanja najranijih trenutaka našeg života.

Prvih tjedana nakon što spermij oplodi jajnu stanicu događaju se dramatične promjene - od nakupine nejasnih stanica do nečega što na kraju postaje prepoznatljivo na snimci.

To je ključno razdoblje i glavni izvor pobačaja i urođenih mana, ali slabo se razumije.

- To je crna kutija i nije klišej, naše je znanje vrlo ograničeno, rekao je profesor Jacob Hanna s Instituta za znanost Weizmann.

Početni materijal


Istraživanje embrija je zakonski, etički i tehnički bremenito. Ali sada postoji brzo razvijajuće polje koje oponaša prirodni razvoj embrija.

To istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, izraelski tim opisuje kao prvi "potpuni" model embrija za oponašanje svih ključnih struktura koje se pojavljuju u ranom embriju.

- Ovo je slika ljudskog 14-dnevnog embrija za udžbenike, rekao je profesor Hanna.

Umjesto spermija i jajne stanice, početni materijal bile su primitivne matične stanice koje su reprogramirane da dobiju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u tijelu.

Zatim su upotrijebljene kemikalije kako bi se te matične stanice potaknule da postanu četiri vrste stanica koje se nalaze u ljudskom embriju u najranijim fazama.

Ukupno 120 ovih stanica pomiješano je u točno određenom omjeru, a zatim su znanstvenici samo promatrali.

'Ima smisla'


Nadamo se da modeli embrija mogu pomoći znanstvenicima da objasne kako nastaju različite vrste stanica, da svjedoče o najranijim koracima u nastajanju tjelesnih organa i da razumiju nasljedne ili genske bolesti.

Ova studija već pokazuje da se drugi dijelovi embrija neće formirati ako ga rane stanice placente ne mogu okružiti.

Čak se govori o poboljšanju stope uspješnosti in vitro oplodnje (IVF) tako što će se razumjeti zašto neki embriji ne uspijevaju ili korištenjem modela za testiranje jesu li lijekovi sigurni tijekom trudnoće.

Profesor Robin Lovell Badge, koji istražuje razvoj embrija na Institutu Francis Crick, rekao je da ti modeli embrija "izgledaju prilično dobro" i "prilično normalno".

- Mislim da je dobro, mislim da je jako dobro napravljeno, sve ima smisla i prilično sam impresioniran, kaže on.

Neetično, nezakonito i nemoguće


Rad također postavlja pitanje može li se oponašati razvoj embrija nakon faze od 14 dana.

To bi bilo protuzakonito, čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom na to da se modeli embrija zakonski razlikuju od embrija.

- Neki će ovo pozdraviti, ali drugima se neće svidjeti, kaže profesor Lovell-Badge.

Profesor Alfonso Martinez Arias, s odjela za eksperimentalne i zdravstvene znanosti na Sveučilištu Pompeu Fabra, rekao je da je to "najvažniji dio istraživanja".

- Rad je prvi put postigao vjernu konstrukciju kompletne strukture (ljudskog embrija) iz matičnih stanica u laboratoriju, čime su otvorena vrata za istraživanje događaja koji su doveli do formiranja plana ljudskog tijela, rekao je.

Znanstvenici naglašavaju da bi bilo neetično, nezakonito i zapravo nemoguće postići trudnoću korištenjem tih modela embrija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!