17:07 / 21.03.2018.

Autor: T.V./A.H.Š./HRT

Znate li koji je danas najtraženiji jezik na svijetu?

-

-

Foto: - / -

Ako ste pomislili na engleski, ili bilo koji drugi strani jezik, prevarili ste se. Programski je jezik već godinama na vrhu liste, a stručnjaci s toga područja 'vruća su roba' na tržištu rada, na globalnom, i na domaćem.
Koji je danas najtraženiji jezik na svijetu? Ako ste pomislili na engleski, ili bilo koji drugi strani jezik, prevarili ste se. Programski je jezik već godinama na vrhu liste, a stručnjaci s toga područja 'vruća su roba' na tržištu rada, na globalnom, i na domaćem.

Da su već odavno bili vizionari jer su znali da je programiranje zanimanje budućnosti, pokazali su Međimurci. Već desetljeće i pol sustavno, od najranije dobi 'regrutiraju' mlade zaljubljenike u informatiku, ali ih i stvaraju. Okupljeni u udrugu 'Mladi informatičari Strahoninca' redovito se sastaju, programiraju i u tomu su najbolji.  Imaju državne prvake, pobjednike mnogobrojnih natjecanja, dobitnike niza nagrada u gotovo svim kategorijama. 

Unatoč činjenici da je IT sektor najbrže rastući sektor gospodarstva u cijelom svijetu, i dalje je u nas sve na plećima entuzijastičnih pojedinaca. S druge strane, sustav tržišta rada jasno pokazuje da su potrebe za takvim kadrom tolike da ih je nemoguće zadovoljiti.

Kako se razvija IT sektor, potrebe za stručnjacima bit će još veće, pa je rad s najmlađima neprocjenjiv ulog u budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!