16:40 / 09.04.2018.

Autor: T.V./Hina

Zuckerberg priznao: nismo dovoljno zaštitili osobne podatke korisnika

-

-

Foto: - / -

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao.
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja Reuters.

Sada je jasno da nismo dovoljno učinili kako bismo spriječili da ti alati budu iskorišteni za nanošenje štete. Nismo široko gledali na pitanje naše odgovornosti i to je bila velika greška, napisao je Zuckerberg u izjavi Odboru za energetiku i trgovinu. Bila je to moja greška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa, dodao je. Također je kazao da će glavne investicije Facebooka u sigurnost značajno utjecati na rast profitabilnosti".

Reuters dodaje da se šef Facebooka danas sastaje s američkim zastupnicima, uoči dvodnevnog saslušanja pred Kongresom koje počinje u utorak. Dionice Facebooka danas su porasle za 1,7 posto.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Korisnici Facebooka danas su trebali saznati  jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenio je BBC. Svaki korisnik te društvene mreže trebao bi dobiti jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci. Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile.

Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i tvrtku Cubeyou. Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa sveučilištem u Cambridgeu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!