Trag zagrebačkih gimnazijalaca u svemiru: Zvijezda Kosjenka, a egzoplanet Regoč

08.06.2023.

Zadnja izmjena 20:53

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zvijezda dobila ime Kosjenka, a egzoplanet Regoč

Zvijezda dobila ime Kosjenka, a egzoplanet Regoč

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od srijede jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč u sklopu međunarodnog natjecanja 'Imenuj egzosvijet 2022' u kojem je sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Kosjenka i Regoč svima su dobro poznati likovi iz bajki naše proslavljene književnice Ivane Brlić Mažuranić. Sada je taj je dvojac i u svemiru. Imena su predložili članovi astronomske grupe iz zagrebačke 9. gimnazije u sklopu velikog međunarodnog natjecanja "Imenuj egzosvijet 2022" - Međunarodne astronomske zajednice. I nisu ovo jedina hrvatska imena u svemiru - od 2019. tu su i zvijezda Stribor, te egzoplanet Veles.

Ime Kosjenka dobila je zvijezda WASP-63, žute boje i slične mase kao Sunce, ali gotovo dvostruko starija dok je ime Regoč pripalo egzoplanetu WASP-63 B koji po masi najviše sliči planetu Saturnu u Sunčevom sustavu.

Imena su dobili po likovima iz bajke hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

Na natjecanje su pristigle 603 prijave iz 91 zemlje diljem svijeta, a u timovima za imenovanje sudjelovalo je više 8800 osoba.

Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, koja je kazala da je cilj tom međunarodnom natjecanju angažirati javnost.

U sklopu natjecanja Imenuj egzosvijet 2022 Međunarodne astronomske zajednice (IAU) odabrano je 20 parova imena za 20 sustava ekzoplaneta i njihove matične zvijezde.

Natjecanje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a.

Hrvatska imena predložili su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov

prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!