Zvjezdano nebo iznad Jelse zaštićeno je

05.03.2022.

14:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Jelsa

Jelsa

Foto: HRT / HTV

Grad Jelsa na otoku Hvaru proglašena je prvom 'Međunarodnom zajednicom tamnog neba' u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi. Tom titulom Jelsa dobiva zaštitu od svjetlosnog onečišćenja, koja je važna radi zaštite zvjezdanog neba – naime, loša rasvjeta umanjuje mogućnost vidljivosti zvijezda.

- Titulu 'Međunarodna zajednica tamnog neba' dodjeljuje Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba. Namijenjena je za lokalne samouprave koje jako brinu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, odnosno zaštiti tamnog neba na svom području, objašnjava Dorijan Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Dodaje kako Hrvatski astronomski savez već zadnjih godinu i pol zahtjevno radi s općinom Jelsa na organizaciji svih potrebnih aktivnosti, kako bi se Jelsa mogla kandidirati za ovu titulu.

- Općina Jelsa je u proteklih dvije-tri godine zamijenila više od 80 posto svoje ne ekološke javne rasvjete sa ekološkom javnom rasvjetom. Bilo je potrebno organizirati i aktivnosti za građane i djecu. Isto tako, Hrvatski astronomski savez je na brdu Humac iznad Jelse postavio stalnu promatračku točku globalne meteorske mreže, s kamerama koje prate meteore. Trebalo je i dokazati mjerenjima da je nebo iznad Jelse dovoljno tamno, te da se zamjenom rasvjete smanjilo svjetlosno onečišćenje. Bio je to dugačak proces, nakon čega je trebalo izraditi prijavnicu za kandidaturu općine. Komisija za zaštitu se sastala početkom ove godine, i odlučila da je općina Jelsa zadovoljila sve uvjete za ovaj status, kaže Božičević.

Što se tiče svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj, ističe kako Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba odobrava smjer u kojem se kreće hrvatsko zakonodavstvo, godine 2019. smo donijeli novi zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, 2020. pravilnik koji propisuje tehničke uvjete vezane za rasvjetu, a u ovom trenutku traje rad radne skupine vezano za zadnja dva pravilnika koja nedostaju na taj zakon, kako bi bio u potpunosti primjenjiv.

Ova titula, kaže Božičević, svakako je i doprinos astro-turističkoj ponudi u Jelsi.

- Ozbiljnu i organiziranu astro-turističku ponudu u Hrvatskoj još uvijek nemamo. Prvi korak jest zaštita noćnog neba i ovaj ekološki dio, kako bi imali ono prirodno, pravo tamno zvjezdano nebo. Nadamo se da će Jelsa nastaviti razvijati svoju astro-turističku ponudu, odnosno stvoriti mjesta na kojima će biti sigurno doći tijekom noći za astronomska promatranja. Postoji i plan izgradnje malog astronomskog centra sa zvjezdarnicom u naselju Poljica, pa ćemo nakon ovog prvog koraka zaštite krenuti prema razvoju ozbiljne astro-turističke ponude koja bi trebala biti prva takva u Hrvatskoj, zaključuje Božičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!