19:08 / 04.03.2020.

Autor: Snježana Bačić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Zvučnici u retro koferima

-

-

Foto: - / -

Glazba nam oplemenjuje život u gotovo svim situacijama. Nije zato čudo da se Dimitri Vinzenz Jerinić, mladi student FER-a u Zagrebu i zaljubljenik u elektrotehniku, za što bolje uživanje u glazbi, dosjetio stare kovčege pretvoriti u kvalitetne zvučnike.
Glazba nam oplemenjuje život u gotovo svim situacijama. Nije zato čudo da se Dimitri Vinzenz Jerinić, mladi student Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu i zaljubljenik u elektrotehniku, za što bolje uživanje u glazbi, dosjetio stare kovčege pretvoriti u kvalitetne zvučnike.

Živimo u vremenu kada se miješaju stilovi, stari s novim, kada je poželjno modernijim linijama dodati nešto retro, bez obzira na to je li riječ o arhitekturi, odijevanju, uređenju interijera.

Baš to radi Dimitri Vinzenz Jerinić, student 2. godine FER-a u Zagrebu, koji starim odbačenim kovčezima udahnjuje novi život pretvarajući ih u zvučne kutije. Na ideju je došao prije nekoliko godina kada su za maturalno putovanje trebali zvučnike jače od onih koje su tada mogli pronaći.

- Tako sam došao na ideju da u neku drvenu kutiju stavim zvučnike, bateriju i pojačalo, ali sam onda shvatio da bi ta kutija bila prevelika i preteška za nositi. Slučajno sam na Njuškalu našao kofer od prešanog papira koji je tvrd sam po sebi i u njega stavio zvučnike, bateriju i pojačalo i on je ispao onako za početak sasvim dovoljan, bio je glasan i radio je to što je trebao, priča Dimitri Vinzenz Jerinić.

I nije stao samo na tome da oduševi svoje prijatelje iz razreda. Zainteresiran za elektrotehniku još od malih nogu, jer je odrastao u očevoj radionici, prikupljao je prikladne kovčege, eksperimentirao u komponentama, zvuku, izgledu.

- U kofer ide ta drvena kutija od mediopana. Mora biti dosta gust da bi kvaliteta zvuka bila što bolja i zvučnici se buše kroz kožu u kutiju i onda unutar kutije ide pojačalo, baterija i prijemnici, ovisno o tomu žele li se ljudi spajati preko bluetootha, USB-a ili kabla. Ta se drvena kutija zatvori, ušarafi i stavi se silikon. Sve se napravi kako treba, zatvori kofer i ispadne jedan lijepi prijenosni zvučnik, opisuje Dimitri.

Uz tjedne obveze na studiju, vikende obično Dimitri provodi u svojoj radionici izrađujući manje ili veće zvučnike. Usavršavajući komponente. Teže je, kaže, napraviti manje.

- Svaki moj zvučnik ima bateriju koja traje otprilike osam sati. Nakon toga kad se on isprazni uključi se u struju, napuni se za dva, tri sata i možete ispočetka puštati muziku. To su većinom pojačala D klase unutra, dosta kvalitetna, lijep je zvuk jer je drvena kutija, napominje Dimitri.

Nije lako doći ni do svih elemenata od kojih se zvučnici izrađuju: Puno stvari je kod nas teško naći, skuplje je nego preko nekih stranica na internetu, tako da što mogu kupim tu, a što nema moram naručiti preko interneta. Malo pričekam ali onda unaprijed naručim i tako. Volio bih kada bi to bilo dostupno u Hrvatskoj sve, u Zagrebu, pogotovo da se skupi i nabavi u jednom danu ali, na žalost još nije tako, požalio se Dimitri.

Sound box ili zvučna kutija izum je mladog inovatora iz Zagreba i u procesu je zaštite. Jedinstveni su to unikatni prijenosni zvučnici koje možete postaviti u svome domu, lokalu, nositi ih u prirodu, na maturalna putovanja i druga druženja.
Svi ljubitelji dobrog i kvalitetnog zvuka mogu ih naručiti prema svojoj želji, kovčezima za koje su posebno vezani Dimitri Vinzenz Jerinić dodat će svoju notu i povesti vas na jedno lijepo glazbeno putovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!