Počela restauracija slika Gustava i Ernsta Klimta i Franza Matscha iz riječkoga HNK

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji posjeduje originalna djela Gustava Klimta, najvažnijeg slikara bečke secesije. On je s s mlađim bratom Ernstom i kolegom Franzom Matschom izradio stropne slike za riječki HNK.

U sklopu obilježavanja stote obljetnice smrti slavnoga slikara, devet alegorijskih slika iz riječkoga narodnog kazališta otprema se u radionice Hrvatskoga restauratorskog zavoda, kako bi bile obnovljene do 2020.

Za tu godinu Muzej grada Rijeke priprema izložbu posvećenu Gustavu Klimtu kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Slike na platnu koje su bile zalijepljene na podlogu demontirane su te uskoro počinju istražni radovi na njima. Snimit će se u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra te pod kosim svjetlom i rendgenom, po potrebi će se obaviti laboratorijska analiza pigmenata i veziva, a rezultati će odrediti obim daljnjih radova.

Restauratori su utvrdili da su slike u prilično dobrom stanju, ali nedovoljno dobrom za ono što zaslužuju svojom vrijednošću. Na njima je sloj prašine i drugog onečišćenja,a do sad su uočena i manja oštećenja. Na mjesto izvornih slika tijekom radova će se postaviti printovi replike u izvornoj veličini.