Animafest: Zagreb postao središte svjetskoga animiranog filma

U zagrebačkome kinu Tuškanac svečano je otvoren 29. Animafest - jedan od najvažnijih festivala animiranog filma u svijetu. Posjetitelji će vidjeti više od 400 filmova, od toga 150 u natjecateljskim programima.

Na festival je bilo prijavljeno više od 1800 naslova te je selekcijsko povjerenstvo imalo pune ruke posla. Kako kažu, gledali su filmove i nekoliko puta kako bi odabrali najbolje.

- Uvijek ostane nekoliko filmova koje smo htjeli pokazati, a na kraju nije bilo mjesta. No,  to pokazuje da je ono što je ušlo najbolje od najboljeg ove godine, komentira umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić.

Pogledajte razgovor s Danielom Šuljićem i animatoricom Martinom Meštrović, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:Kako kažu svjetski animatori, u Zagreb ih osim izvrsnog programa privlači i jedinstveno ozračje: Ovdje je lako upoznati ljude, svi su otvoreni i druže se. Atmosfera je drukčija nego na drugim festivalima, dojam je francuske autorice Joanne Lurie koja sudjeluje u velikom natjecanju kratkometražnog filma.

- To je sjajna prigoda da predstavim svoj film, ali i upoznam druge umjetnike i producente radi buduće suradnje, smatra, pak, Dongjun Kim, autor iz Južne Koreje čiji je film u studentskom natjecateljskom programu.

Ove godine filmovi se manje bave ozbiljnim društvenim temama - poetičniji su i više okrenuti osobnim doživljajima. Medijski su raznovrsni.

- Želim se posvetiti eksperimentiranju različitim medijima. Odgovara mi kratka forma jer se tako najlakše mogu izraziti, a velikih budžeta za animaciju u Iranu ionako nema, napominje Mahboobeh Kalaee, iranska autorica čiji je rad, također, u konkurenciji studentskih filmova.

Njemački autor Cornelius Koch sudjeluje u velikom natjecanju kratkometražnog filma s ostvarenjem na kojem je radio četiri godine: Stop-animacija jedna je od najstarijih tehnika i vraća joj se sve više autora, ističe Koch.
Počinje Animafest, najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj
Ovogodišnja je tema festivala odnos likovnih umjetnosti i animiranog filma: Tako da kroz tu temu i prirodnu vezu slikarstva, kiparstva pa čak i arhitekture i animiranog filma imamo niz fantastičnih programa i kratkih i dugih filmova, objašnjava producentica festivala Matea Milić.

Ove godine manje je autora iz Azije, a prednjači Francuska koja dosta ulaže u animaciju. U duhu Animafesta ovoga će tjedna disati Zagreb - na više lokacija čekaju nas atraktivni filmovi, izložbe i instalacije.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture, a festivalska zbivanja pratimo i svakodevenim kronikama koje možete gledati u večernjem terminu na HTV3, te na usluzi HRTi: