Igra svjetla i vode u čast rođendana Nikole Tesle

Uoči 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle, iz njegova je rodnog mjesta stigla je inicijativa za pokretanje velikog projekta kulturne rute koja bi nosila njegovo ime. Njih čak trinaest prolazi kroz našu zemlju, ali ovo bi bila prva koja bi i krenula iz Hrvatske.

Bez Teslinih izuma ne bi bilo ni mobitela, ni interneta. Znaju to i posjetitelji Memorijalnog centra u Smiljanu.

Kulturna mreža Nikola Tesla obuhvatit će sva područja na kojima je veliki znanstvenik ostavio trag. Trideset i dvoje potpisnika povelje o suradnji na projektu otvoreno je za partnere iz drugih zemalja. Hrvatskoj bi konkurencija mogla biti i Srbija koja priprema sličan projekt.

Teslin Memorijalni centar lani je obišlo 45 tisuća posjetitelja. Polazišna točka nove rute trebala bi dobiti i nove sadržaje.

- Često nas stavljaju u neke kategorije s destinacijama koje imaju puno veći broj posjetitelja, ali morate uzeti u obzir da naša rodna kuća po kapacitetu nije jako velika, kao ni ispitna stanica, niti multimedija - kaže Nikolina Krpan, voditeljica Memorijalnog centra "Nikola Tesla", Smiljan.
Spektakularna proslava Teslina rođendana u Gospiću
Projekt će pred Komisiju Instituta za kulturne rute Vijeća Europe. U svibnju iduće godine doznat ćemo hoće li prva kulturna ruta iz Hrvatske krenuti iz Smiljana, odakle je i Tesla krenuo u svijet.

U čast rođendana velikana - na zagrebačkim fontanama sinoć igra svjetla i vode.