Venecija: Zlatnog lava dobio "Joker"

Dodjelom Zlatnih lavova za najbolji film, glumicu i glumca te druge kategorije završen je 76. Filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, najstariji filmski festival u Europi. 

Zlatni lav za najbolji film pripao je filmu "Joker" Todda Phillipsa u izvedbi izvrsnoga Joaqina Phoenixa. Veliku nagradu žirija dobio je provokativni film Romana Polanskog "Optužujem" (J'accuse).

Čak 21 film bio je u konkurenciji za Zlatnog lava.  

Srebrnog lava kao najbolji redatelj osvojio je Roy Anderson za film "About Endlessness". Zlatnog lava za najbolju glumicu dobila je Ariane Ascaride za ulogu u filmu "Gloria Mundi", a najboljim glumcem proglašen je Luca Marinelli za ulogu filmu "Martin Eden." 

Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "N°7 Cherry Lane". Posebnu nagradu žirija dobio je film "La Mafia Non Piu Quella Di Una Volta" (Mafija nije više što je bila), a autor je Talijan Franco Maresco.

Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace za "Babyteeth", redateljice Shannon Murphy.

Španjolski redatelj Pedro Almodovar i i britanska glumica Julie Andrews dobili su Zlatnog lava za životno djelo.

Ni ove godine u konkurenciji igranog filma nije bilo hrvatskih filmova. 

Kratki hrvatski film "Sipa i bob" Jere Gruića dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.