150 godina od prvog broja 'Vijenca'

Časopis Vijenac obilježava 150 godina od izlaska prvog broja – povod je to za znanstveni skup u Matici hrvatskoj, koji je okupio 40 znanstvenika.

Svi oni pokušavaju predočiti golemu važnost časopisa koji je u svojoj bogatoj povijesti uvelike oblikovao našu kulturu kakva je danas. Teme sežu od povijesnih okolnosti do antologijskih djela hrvatske i svjetske književnosti objavljenih u tom časopisu.

- 'Vijenac' je imao zadatak prezentirati sveukupnost hrvatske kulture – i materijalne i duhovne i socijalne i uspio je na neki način to povezati s europskim i svjetskim trendovima u kulturi, istaknuo je predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica.
150 godina 'Vijenca', lista Matice hrvatske
Na skupu je bilo riječi i o jezikoslovnim temama, recepciji stranih književnosti i grafičkom oblikovanju. Kako je istaknuo Ivan Pederin, koji se 'Vijencem' mnogo bavio, taj je časopis bio iznimno važan za našu pisanu riječ, a i glavni grad.

Izložba o 'Vijencu', pak, koja se u sklopu obilježavanja jubileja održava u obližnjoj knjižnici HAZU-a, zbog velikog je zanimanja produljena do 14. listopada.