25. put počelo pulsko sanjanje knjiga - dolazi Orhan Pamuk

U Puli počinje Sa(n)jam knjige. Već četvrt stoljeća popularni festival knjige i autora u Istru dovodi poznate domaće i inozemne pisce. Najveća ovogodišnja zvijezda bit će nobelovac Orhan Pamuk, očekuje se gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, a HRT će ga pratiti ciklusom posebnih emisija.

Svoj srebrni pir Sajam će slaviti 11 dana, do nedjelje, 15. prosinca, a danas ga otvara književnik Dragan Velikić. Zašto je upravo njemu pripala čast otvoriti Sajam objasnila je direktorica Magdalena Vodopija: Velikić od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko je nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog opsežnog i nagrađivanog djela bila je Pula, kojoj se nerijetko vraća u svom pisanju, kazala je Vodopija.Na Sajmu će se, navela je, predstaviti više od 250 nakladnika, otvoriti rekordan broj izložbi. Izložba ‘Gradovi u tijeku’ moći će se pogledati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u Gradskoj galeriji Pula otvorit će se izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika ‘Jutra u Rusiji’, koja će naznačiti i početak novog sajamskog programa ‘Slavenski đardin’ nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura.
'Gradovi u tijeku' ususret pulskom Sanjanju knjiga

U suradnji s Galerijom Makina postavlja se izložba ‘Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma’ koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog, najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh.

Knjižara Sajma nudi značajne popuste

Poducentica Sajma Slavica Ćurković ističe kako se knjižara Sajma ove godine oblikuje na poseban način i uz novu opremu. Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav i dizajnerska rješenja posjetiteljima će olakšati biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne uz značajne popuste, a svi izdavači daju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije ‘25 naslova za 25 godina Sajma'.

Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma. Njime će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu.

Program svečanog otvorenja Sajma prema scenariju pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca režirao je Matija Ferlin, a na otvaranju je nastupila pulska jazz glazbenica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca.

Izravni prijenosi sajamskih programa na Facebooku

Na Facebook stranici Sa(n)jam knjige u Istri svakodnevno se uživo prenose odabrani programi za sve ljubitelje knjige i razgovora s autorima koji ne mogu doći u Pulu – raspored potražite na mrežnim stranicama Sa(n)am knjige u Istri.

Sa(n)jam knjige na HRT-u

Sa(n)jam knjige u Istri, održava jubilarni 25. put pa mu na Trećem programu HTV-a svakoga dana posvećujemo 25 minuta - za 25 godina, u posebnoj emisiji ‘Dajte mi libar’. Prva emisija emitira se u subotu, 7. prosinca, zadnja u ponedjeljak 16. Prosinca, a u utorak, 10. i srijedu 11. prosinca se neće emitirati.

- Emisiju smo nazvali ‘Dajte mi libar' prema naslovu pjesme Vlade Kreslina koja je postala himnom pulskog Sajma knjige. Razgovore s piscima koji ovaj festival ali i Pulu i Hrvatsku čine velikima gledajte svakoga dana na HTV3, poručuje urednica ciklusa Koraljka Kirinčić.