I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić neće sudjelovati na današnjoj dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

Dodijeljene Nobelove nagrade uz bojkot i prosvjede zbog Handkea
Ministarstvo je na Twitteru objavilo da hrvatski veleposlanik neće biti na dodjeli nagrade "osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Hrvatska je četvrta država, nakon Albanije, Kosova i Turske, koja je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli.

Handkeu će se u utorak formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara), prije održavanja tradicionalnog prijama kasnije tijekom dana.
Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj. 

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.
Nobel: Handkea bojkotiraju, a on izbjegava odgovore
Bojkot dodjele najavio je i Peter Englund, član Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, koji je izjavio da će to čini u znak prosvjeda protiv nagrađivanja austrijskog pisca Handkea, pristaše preminulog srbijanskog predsjednika.

- Neću sudjelovati u ovogodišnjem Nobelovom tjednu, rekao je Peter Englund u pismu listu Dagens i pojasnio: Bilo bi jako licemjerno s moje strane da slavim Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, poručio je Englund, jedan od 18 članova Švedska akademije.

Početkom prosinca ostavke je podnijelo dvoje članova Nobelova odbora za književnost - Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem, od kojih je jedan izjavio da 'ne pristaje na to da politički kriteriji budu iznad književnih'.

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade počinje u 16.30 sati uz izravni prijenos na mrežnoj stranici Nobelove nagrade i Facebooku:

Danas će u Oslu biti dodijelena Nobelova nagrada za mir čiji je laureat etiopijski premijer Abiy Ahmed Ali - izravni prijenos je na mrežnoj stranici Nobelove nagrade i YouTubeu: