Nobel: Handkea bojkotiraju, a on izbjegava odgovore

Austrijski pisac Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost posvetio je u subotu svoje ‘čitanje’, govor koji prethodi predaji nagrade u utorak u Stockholmu, mjestu koje zauzimaju uspomene u njegovom opusu i tako izbjegao polemiku o svojim prosrpskim stajalištima.

- I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Govor austrijskog književnika, koji je dan ranije na konferenciji za novinare bio zatečen pitanjem o njegovim prosrpskim stajalištima tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, pažljivo je izbjegavao bilo kakvu polemiku.

Usredotočen na književne reminiscencije i odlučujuću ulogu majčinih priča, 77-godišnji autor je bio duboko dirnut tijekom čitanja svog teksta i odlučio je ne odgovarati na kritike.

‘Čitanje’ Olge Torkarczuk, Poljakinje koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost za 2018. koja je bila odgođena, također iza zatvorenih vrata, upozorava, pak, na opću opsesivnu samopromociju dok gledamo svijet parcijalno, odvojeni jedni od drugih, u malim komadićima galaksija udaljenih jednih od drugih.

Olga Tokarczuk izabrala je govoriti o mračnoj viziji umirućeg svijeta, izgubljenog u iluziji autofikcije. Ta 57-godišnja spisateljica je istaknula da svijet umire, a mi to nismo kadri primijetiti.

Dvoje dobitnika, kao i dobitnicima Nobelovih nagrada za medicinu, kemiju, fiziku i ekonomiju nagrade će u utorak uručiti švedski kralj Carl XVI. Gustav.

Iz ‘sigurnosnih razloga’ novinarima nije bio omogućen pristup veličanstvenoj dvorani Švedske akademije gdje su govori održani, rekao je jedan izvor blizak organizatorima, prenosi AFP.

Govore je izravno prenosila mrežna stranica Zaklade Nobel.

Član Švedske akademije Englund će bojkotirati ovogodišnju svečanost

Jedan je član Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, izjavio u petak da će bojkotirati ovogodišnju svečanost u znak prosvjeda protiv nagrađivanja austrijskog pisca Handkea, pristaše preminulog srbijanskog predsjednika.

- Neću sudjelovati u ovogodišnjem Nobelovom tjednu, rekao je Peter Englund u pismu listu Dagens i pojasnio: Bilo bi jako licemjerno s moje strane da slavim Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, poručio je Englund, jedan od 18 članova Švedska akademije.

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tijekom ratova na području bivše Jugoslavije '90-ih godina. Handke je, među ostalim, 1999. osudio bombardiranje Srbije, a 2006. bio je na pogrebu Slobodana Miloševića.

Veleposlanici Kosova i Albanije bojkotiraju dodjelu Nobela zbog Handkea

Albanija
je u ponedjeljak objavila kako će njezin veleposlanik u Švedskoj bojkotirati dodjelu Nobelove nagrade za 2019. godinu, prosvjedujući protiv nagrađivanja književnika Petera Handkea, kritiziranog zbog podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je preminuo 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.

Dužnosnik vlade Turske u subotu je pozvao Švedsku akademiju da promijeni odluku o dodjeli nagrade, a i Kosovo je objavilo da će veleposlanik bojkotirati dodjelu.

- U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo veleposlanika Albanije u Švedskoj da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, napisao je na Twitteru albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj i dodao: Opravdavanje ratnih zločina tijekom raspada Jugoslavije ne smije se nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi, poručio je Cakaj.

Nobel: Švedska akademija se brani, a Handke odbija novinarska pitanja