Klesari iz Pučišća odlaze u svijet

Kako bi predstavili školu, ali i umijeće ručnog klesanja kamena - Klesarska škola iz Pučišća na Braču ustanovila je nagradu za nekoliko kategorija oblikovanja u kamenu. S britanskim partnerima pokreću i pilot-projekt financiranja školovanja učenika za klesarsko zanimanje.

Klesanje kamena tisućugodišnje je umijeće koje se u Hrvatskoj može naučiti samo na jednom mjestu već 110 godina - u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču. Zato će promovirati i sačuvati školu - nagrađivanjem najboljih u oblikovanju kamena.  Bračanka Dina Jakšić Pavasović nagrađena je za suvenir od kamena.

U Klesarskoj školi pokreću i dvogodišnji pilot-projekt međunarodne suradnje. Tim projektom financirat će se školovanje budućih klesara iz različitih zemalja koji će dobiti priliku za stjecanje sasvim novih iskustava.

- Namjeravamo dovesti mlade Hrvate u Veliku Britaniju da se okušaju u radu na tamošnjoj katedrali, tako obogaćujemo njihovo iskustvo nakon što su stekli praksu na zagrebačkoj katedral, kazao je Graham Bell iz britanske Zaklade Europa Nostra.

Učitelji i majstori klesari iz Pučišća odlučni su da novim idejama i projektima sačuvaju umijeće po kojem su poznati u cijelom svijetu - za budućnost.