[TEMA] Biografije: Fabrio, Brlić Mažuranić, Špiljak, Kafka...

Provjerili smo koje su biografije najčitanije, a koje najprodavanije, a u razgovoru s autorima raspitali smo se kako biraju osobe o kojima će pisati te koliko je zahtjevan cijeli stvaralački proces.

‘4. kolovoza preminuo je Nedjeljko Fabrio. Počiva na svojoj Rijeci. U vremenu u kojem svi rade stotinu poslova u isto vrijeme, jedu s nogu i razgovaraju nedovršenim rečenicama, bilo bi lako pristati na ocjenu da i nakon odlaska velikih sve može biti isto. Ne, ne može. Nikako.’ – prve su to rečenice koje je u ‘Knjizi o Fabriju' zapisala Julijana Matanović koju smo u studiju emisije Izvan formata, koju u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi,  ugostili zajedno s Velimirom Viskovićem, te razgovarali o  Fabriju, ali i o temi biografija općenito.

Donosimo i razgovor s Benjaminom Balintom autorom knjige ‘Posljednji Kafkin proces’ koja je otkrila što se događalo iza velikog međunarodnog sudskog spora oko Kafkine ostavštine:S povjesničarom Hrvojem Klasićem porazgovarali smo o tomu zašto je napisao biografiju o Miki Špiljku:Otišli smo u jednu zagrebačku knjižnicu i jednu knjižaru provjeriti koje su biografije najčitanije, a koje najprodavanije, te smo razgovarali s Dubravkom Zimom autoricom koja je istražila lik i djelo Ivane Brlić Mažuranić: