Preminuo legendarni gitarist Eddie Van Halen

Legendarni rock gitarist Eddie Van Halen, osnivač slavne rock grupe nazvane po njemu i njegovom bratu bubnjaru, umro je od raka u dobi od 65 godina, objavio je na Twitteru njegov sin.

- Ne mogu vjerovati da to moram napisati, ali moj otac Edward Lodewijk Van Halen izgubio je jutros dugu i tešku bitku s rakom. Bio je najbolji otac kojeg možete poželjeti. Svaki trenutak koji sam s njim dijelio na pozornici i izvan nje bio je prekrasan dar, napisao je u tvitu Wolfgang Van Halen, basist koji je zajedno s ocem svirao u bendu Van Halen.

Eddie i njegov brat Alex osnovali su hard rock bend Van Halen ranih sedamdesetih u Los Angelesu, a svjetski uspjeh postigli su već svojim prvim istoimenim debitantskim albumom objavljenim 1978. Eddie Van Halen smatra se jednim od najvećih gitarista u povijesti rocka, a njegov bend je ušao u Kuću slavnih rock'n'rolla 2007. godine.


Edie je 2012. godine proglašen je najboljim gitaristom svih vremena. Tako su odlučili čitatelji magazina Guitar World, a u glasovalo je više od pola milijuna ljudi. Iza sebe je ostavio Jimija Hendrixa, Joea Satriania, Jimmya Pagea i druge.

Bolest mu je dijagnosticirana prije gotovo 20 godina, a liječio se u SAD-u i Njemačkoj. 2002. godine rak se bio povukao. Na njegovoj službenoj web stranici navodi se kako mu se stanje bilo pogoršalo u posljednja 72 sata i da se bolest proširila na mozak, kao i na druge dijelove tijela.