Obuljen Koržinek: Ivan Kožarić bio je rijetka ptica slobode

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u povodu smrti Ivana Kožarića istaknula je da je on bio i jest jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća koji je ustrajno izbjegavao jasna stilska određenja i doista bio "rijetka ptica slobode". Sućut su izrazili i premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.

- Umro je Ivan Kožarić - velikan naše umjetničke scene
- In memoriam: 'Jedno djelo' Ivana Kožarića

U povodu odlaska istaknutoga hrvatskog umjetnika, akademika Ivana Kožarića ministrica Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

- Ivan Kožarić bio je potpuno neopterećen umjetničkim pravcima, suvremenim trendovima, formalnim određenjima. Prepoznatljivost i svaku naznaku sustava doživljavao je kao sputavanje kreativnosti, prijetnju gubitka sadržaja, ograničavanje samog smisla umjetničkog čina, stoji u sućuti.

Kožarić je, istaknula je ministrica, u svom umjetničkom radu izborio široko područje slobode. Svoje skulpture nazivao je ponekad "privremenima", platna je sjekao i izrezivao, materijale gužvao i nemarno slagao na hrpe, otpatke miješao s gotovim skulpturama, gestom oslobođenom stiska kanona i stila, nedosljedno dosljedan samo sebi i svakodnevnoj igri promatranja svijeta oko sebe, stvarao je nova značenja.

- Kanta smeća, plast sijena, zagrebačko nebo, drveni 'kozlići', kuhinjski lonci, staklenke za krastavce, mijenjajući njihovu funkciju, kroz proces demistifikacije umjetnosti, u njegovim majstorskim rukama gotovo banalni predmeti postaju umjetničkim znakom, podsjetila je.

'Doista, bio je rijetka ptice slobode'

Ministrica je istaknula kako ćemo Kožarića pamtiti i kao čovjeka neopterećenog veličinom svoje umjetničke pozicije, duhovitog, otvorenog, uvijek na strani dobra, okrenutog simbolima sunca, blještave svjetlosti, plavog neba i zlatnih odbljesaka, uronjenog u kozmos - doista, bio je rijetka ptica slobode.

Spomenula je i riječi velikog umjetnika - "Moje nastojanje da ostajem otvoren prema kozmosu, prema ljudskosti, prema kreativnosti koju svaki čovjek manje ili više posjeduje. Samo se treba otvoriti. To je moja, čini se, osnovna odlika."

- Hrvatska i svjetska suvremena umjetnost bit će trajno obilježena Kožarićevim radom koji ćemo istraživati u njegovu ateljeu u Muzeju suvremene umjetnosti ili susretati se s njegovim skulpturama u javnim prostorima koje su uvijek, istaknula je ministrica, kao i čitav njegov rad, značile uspostavljanje komunikacije i izazova, aktiviranje silnica, čudesnog magnetizma.

- Rijetki su umjetnici čiji radovi nam s toliko jednostavnosti znaju izmamiti osmijeh, učiniti nas sretnima, istaknula je Obuljen Koržinek. Dodala je da pamtimo fotografije: Kožarić, list papira, jednostavne poruke: Sretan sam da sam sretan. Presretan sam da sam sretan. Oduševljen sam da sam sretan.....

- Sretni smo i mi jer pripadamo generaciji koja ga je imala za suvremenika pa ćemo se, premda je napustio ovaj naš fizički svijet, sjećati velikog čovjeka i velikog umjetnika, Ivana Kožarića, s osmijehom koji nam svojim životom i svojim djelom ostavlja u naslijeđe, stoji u sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u povodu smrti akademika Ivana Kožarića koji je umro u nedjelju u 100-toj godini.Plenković: Kožarić bio umjetnik neiscrpne energije

- Talentiran, svestran, s izraženim smislom za humor, tijekom gotovo sedam desetljeća rada i djelovanja, izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od dviju stotina skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, naveo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u sućuti koju je uputio obitelji.

Kožarićeva djela se, podsjetio je, nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u zemlji i svijetu: "Oblik prostora Frižider" uvršten je i u zbirku MoMA-e, a njegova privremena skulptura "Stog sijena" obilježila je otvorenje najznačajnijeg ovogodišnjeg kulturnog događaja, Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

- Bio je umjetnik neiscrpne energije, govoreći da iz hodanja crpi svoje ideje, u ateljeu je vješto uprizorivao ulične impresije, izradivši upečatljive skulpture koje su trajno postavljene u vanjskim prostorima, navodi u sućuti predsjednik premijer Plenković.

Jandroković: Kožarićev bogat opus trajna referenca

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak sućut obitelji akademika Ivana Kožarića poručivši kako će njegov bogat stvaralački opus ostati trajna referenca u hrvatskom umjetničkom stvaralaštvu.

- Ivan Kožarić univerzalni je umjetnik koji je izlagao na mnogim važnim međunarodnim izložbama. Unatoč svjetskoj afirmaciji, Kožarić je odlučio stvarati u Hrvatskoj te oplemenjivati svojim remek-djelima njezin umjetnički život. Njegove skulpture i ambijenti realizirani u javnim prostorima ostavljeni su nam u trajno nasljeđe kao podsjetnik na genijalnost duha njegovog stvaralaštva, ali i želju da nam uljepša svakodnevni gradski život, stoji u sućuti Gordana Jandrokovića.