Harmonija disonance

30.01.2023.

16:35

Autor: HRT

Harmonija disonance

Harmonija disonance

Foto: Dario Njavro / HRT

Ansambl Harmonija disonance izrastao je iz istoimenog projekta započetog u listopadu 2016. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Riječ je projektu zamišljenom kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe.

Repertoar ansambla oblikovan je u neposrednom susretu s vrsnim poznavateljima tradicijskog pjevanja – voditeljem ansambla dr. sc. Joškom Ćaletom te tradicijskim pjevačicama i pjevačima.

Od svog osnutka Harmonija disonance sudjelovala je u nizu projekata od kojih se posebno ističu koncert u Francuskom paviljonu Studentskog centra u sklopu zajedničkog projekta umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu, zajednički koncert s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu "Lisinski subotom" (studeni 2017.) te koncert "Pjevati ću, ne ću stat u muku" (2019.) s ciljem predstavljanja ženskih pjevanja iz Arhiva Instituta za etnologiju i folkloristiku. 

Galerija
Harmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRT
Harmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRT

Ansambl je snimio svoj prvi nosač zvuka Harmony of Dissonance – Traces of Croatian Traditional Singing u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u siječnju 2019.

U listopadu i studenom 2018. HRT snima dokumentarni film o samom ansamblu Harmonija disonance na različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!