Harmonija disonance: Nadamo se da ćemo ljudima približiti tradicijske napjeve

31.01.2023.

11:36

Autor: T.D./HRT

Harmonija disonance

Harmonija disonance

Foto: HTV / HRT

Ženski vokalni ansambl Harmonija disonance nastupa na ovogodišnjoj Dori s pjesmom "Nevera (Lei, lei)". Razgovarali smo s njima o tome kako teku pripreme za Doru i što očekuju od nastupa.

Ženski vokalni Ansambl Harmonija disonance započeo je s djelovanjem 2016. godine kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2019. godine se kao samostalni vokalni ansambl, koji surađuje s vrsnim poznavateljima tradicijske glazbe, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom. Svojim djelovanjem jasno ukazuju na bitnost tradicijske glazbe, pogotovo za one koji nisu njeni direktni sudionici. Radi se o projektu zamišljenom kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe.

Repertoar ansambla oblikovan je u neposrednom susretu s vrsnim poznavateljima tradicijskog pjevanja – voditeljem ansambla dr. sc. Joškom Ćaletom te tradicijskim pjevačicama i pjevačima. Broj članica se od osnivanja znatno mijenjao, a danas Harmoniju disonance čini trinaest pjevačica, ali u Opatiju ih putuje šest. Na Dori će nastupiti Magdalena Cvitan, Mira Crnčić, Marta Cvitan, Jana Radić Franić, Francesca Paleka i Hana Zdunić.

Galerija
Harmonija Disonance, Foto: Dario Njavro/HRT
Harmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRTHarmonija disonance, Foto: Dario Njavro/HRT

Vokalistica Magdalena Cvitan naglasila je kako od nastupa na Dori očekuju dobru zabavu i što bolji plasman.

- Samim time što nastupamo na Dori, imamo priliku da više ljudi čuje za nas i naš rad. Nadamo se da će se nastup na Dori ljudima svidjeti te da neće ostati sve na toj pjesmi, nego da će istražiti naš rad. Nadamo se da ćemo ljudima približiti tradicijske napjeve, da se barem jedna osoba za to "zakači", rekla je Magdalena. 

@hrvatska_radiotelevizija Harmonija disonance: Volimo upoznavati bakice koje nam pjevaju pjesme iz svojih sela  #dora #dora2023 #fyp #zavas #music #eurosong #eurovision #video ♬ original sound - HRT

Pjesma za Doru je nastala tako da im se javio autor pjesme Bartol Stopić s kojim su prijateljice, već su s njim surađivale prije dvije godine.

- Počeo je raditi na pjesmi odmah nakon što je pjesma "Zima" izašla na tržište. Prije ljeta nam je pustio demo verziju "Nevere" i nama se odmah na prvu pjesma svidjela. Predložio je da se prijavimo na Doru i mi smo pristale bez previše razmišljanja jer nam je pjesma bila super, naglasila je.


U tijeku su svakodnevne probe za Doru.

- Uvježbavamo pjesmu, koreografiju i dogovaramo se s našom dizajnericom. Ima puno posla, ali kako nas je više, svatko ima svoj zadatak te smo podijelili poslove, rekla je.

Istaknula je kako nije lako uskladiti privatne i glazbene obveze.

- Potrebno je malo organizacije i međusobnog dogovora. Znamo koji su nam trenutno prioriteti i tako smo posložile život, zaključila je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!