Maja Grgić

30.01.2023.

16:37

Autor: HRT

Maja Grgić

Maja Grgić

Foto: Dario Njavro / HRT

Porinom nagrađena jazz-vokalistica Dubrovčanka Maja Grgić nastupit će na Dori s pjesmom "I still live".  Sklonost glazbi počela je pokazivati u najranijem djetinjstvu. Već sa šest godina napravila je prve studijske snimke s glasovitim zborom "Mali raspjevani Dubrovnik", a pjevala je svoju prvu solo pjesmu “Sunce” koju potpisuju Đelo Jusić i Luko Paljetak.

Sa samo 14 godina napisala je prvu autorsku pjesmu. U 18. godini postala je aktivna na pop-rock sceni kao pjevačica dubrovačkog benda Zoo Taboo s kojim je pobijedila na gitarijadama i snimila 4 pjesme autora Mara Bačića. Majin glazbeni fokus prebacio se na jazz kao najizazovniju glazbenu disciplinu današnjice.

Godine 2005. upisala je Jazz akademiju u Grazu gdje je studirala u klasi prof. Laurie Antonioli. Sudjelovala je na brojnim jazz-seminarima i privatnim master class predavanjima.

Godine 2006. počinje njezina suradnja s jednim od naših najistaknutijih jazz-gitarista Joeom Pandurom s kojim je nastupala. Studijski je surađivala s poznatim svjetskim glazbenicima kao što su: Ivan Santos (dobitnik nagrade Grammy 2004., Brazil), Reggie Johnson (SAD, kontrabas), Douglas Sides (SAD, bubnjevi), Marcelo Godoy (BRA, gitara i vokal), Mathias Duplessy (FRA, gitara) te brojnim vrhunskim hrvatskim glazbenicima i orkestrima: Big Band HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Mateo Teo Martinović, Kruno Levačić.

Galerija
Maja Grgić, Foto: Dario Njavro/HRT
Maja Grgić, Foto: Dario Njavro/HRTMaja Grgić, Foto: Dario Njavro/HRTMaja Grgić, Foto: Dario Njavro/HRTMaja Grgić, Foto: Dario Njavro/HRT

Godina 2008. vrlo je bitna u karijeri mlade glazbenice. Naime, te godine dobiva nagradu Status koju dodjeljuje struka, tj. Hrvatska glazbena unija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, te postaje prva vokalistica koja je osvojila tu prestižnu nagradu za instrumentaliste.

Potkraj 2008. izlazi njezin prvi autorski nosač zvuka na kojem se Maja pojavljuje kao svestrana autorica, vokalistica i producentica. Album "Crno Bijelo" - Joe & Maja Kolektiff odmah je privukao pozornost kritike i struke. Pozitivne reakcije stižu sa svih strana - iz glazbenih krugova od kritike, radijske i televizijske publike.

Godine 2009. album "Crno Bijelo" nominiran je za dvije diskografske nagrade Porin; za najbolji jazz-album i najbolju jazz-kompoziciju. Kompozicija "Dječak Joe" osvaja tu prestižnu nagradu, čime Maja Grgić postaje najmlađa skladateljica dobitnica Porina.

Za pjesmu "I still live" napisala je tekst koji je poslala suradniku, klaviristu i producentu Mateu Martinoviću koji ju je uglazbio u dva sata. Prva ideja nije bila da se pjesma nekamo šalje jer priprema novi album. Kada je izašao natječaj, dobila je želju provjeriti ima li ikakve šanse za nastup na Dori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!