Maja Grgić o nastupu na Dori: Za mene je ovo svojevrsni povratak

26.01.2023.

11:46

Autor: T.D./HRT

Maja Grgić

Maja Grgić

Foto: Dario Njavro / HRT

Porinom nagrađena jazz-vokalistica Dubrovčanka Maja Grgić nastupa na Dori s pjesmom "I still live". Razgovarali smo s njom o glazbenoj karijeri te očekivanjima od nastupa na Dori.

Maja Grgić je u glazbenom svijetu od ranog djetinjstva. Okrenuta je jazz glazbi, a svoju ljubav prema ovom žanru usmjerila je kroz profesionalno usavršavanje i upisivanje Jazz akademije u Grazu, a nekoliko godina kasnije diplomirala je i songwriting kompoziciju i izvedbu u Londonu.

Ostvarila je karijeru na inozemnoj, ali i na domaćoj sceni. U karijeri imala je raznolike suradnje, kao i glazbene nagrade. Nagrađena je 2008. godine strukovnom nagradom “Status”, a godinu dana kasnije, za kompoziciju “Dječak Joe” s debi albuma “Crno bijelo” dobiva i nagradu Porin.

Od nastupa na Dori očekuje jedno lijepo novo iskustvo.

- Očekujem povratak na glazbenu scenu s obzirom na to da sam do 2010. godine bila aktivna na hrvatskoj glazbenoj sceni, a nakon toga sam otišla studirati u inozemstvo i nekako sam više nastupala u inozemstvu i samom Dubrovniku. Za mene je ovo svojevrsni povratak i to me jako veseli, rekla je.

Što se tiče glazbe koju radi, bolji je prijem u inozemstvu.

- Uglavnom nastupam na ciljanim mjestima gdje je publika koja sluša glazbu koju ja izvodim. To je u inozemstvu "stvarnije" nego ovdje. Već se dugo godina trudim da "smekšam" taj svoj izričaj i da ga približim široj publici. Nadam se da ću uspjeti to napraviti i u svojoj zemlji. Imam svoj krug publike i ovdje. Želja mi je da doprem, do većeg broja slušatelja, naglasila je.

Pobjeda na Dori značila bi joj jako puno.

- Bio bi to veliki uspjeh u mojoj glazbenoj karijeri. Bilo bi to priznanje za glazbu koju pjevam i pišem. Lansiralo bi me u krugove u kojima želim biti, dodala je.

Za pjesmu "I still live" je napisala tekst koji je poslala suradniku, klaviristu i producentu Mateu Martinoviću koji je uglazbio pjesmu u dva sata.

- Dobio je inspiraciju. Nas dvoje tako surađujemo, jako dobro se poznajemo i razumijemo u glazbenom smislu. Napravio je to jako brzo. U samo dva dana imali smo gotovi proizvod. S nama na pozornici nastupa i njegova žena Mihaela Martinović. Prva ideja nije bila da se pjesma negdje šalje jer radimo pjesme za novi album. Kako je izašao natječaj, dobila sam želju da probam imamo li ikakve šanse. Kad su stigli rezultati, bilo je veliko veselje. Nismo vjerovali da smo uspjeli tako nešto napraviti sa specifičnom i drugačijom pjesmom. Jako smo sretni radi toga, rekla je.

Trenutno surađuje s plesačicama na koreografiji vezano za pjesmu na Dori.

- Stalno sam na relaciji Dubrovnik-Zagreb. U Zagrebu imam divnu prijateljicu Manuelu Tunjić koja je zadužena za cijeli scenski nastup. Surađujem s dvije predivne plesačice. Jedna je Kanađanka Melissa Drew Vidos, druga je Poljakinja Patrycja Peters Bačić, obje su se igrom slučaja udale u Dubrovnik. Imam vizažisticu Anu Obradović Skračić koja mi puno pomaže u svemu. Svaki dan je priprema za Doru. Nas petero je na pozornici. Jako nam je stalo da to izgleda kako treba, da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!