Alfiju Kabilju na Motovun Film Festivalu dodijeljena nagrada "50 godina"

30.07.2021.

07:36

Autor: B.A./Hina/HRT

Alfi Kabiljo

Alfi Kabiljo

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Motovun Film Festival na posebnoj je svečanosti dodijelio nagradu "50 godina" uglednom skladatelju Alfiju Kabilju za 50 godina stvaranja glazbe za film i televiziju.

Riječ je o počasnom priznanju koje taj festival dodjeljuje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju na filmu.


- Veoma sam ponosan što sam dobio ovu nagradu. Dosad su je dobivali fantastični likovi naše filmske industrije koji su postavili hrvatski film na visoki pijedestal te čiji filmovi su ponos naše zemlje. Nadam se da ćemo se vidjeti možda i za 50 godina, rekao je Kabiljo, primajući nagradu.


Predstavljajući ga publici, redatelj i scenarist Nenad Puhovski kazao je kako je riječ o jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih kompozitora filmske, kazališne i televizijske glazbe.


Alfi Kabiljo skladao je za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća. Među filmovima za koje je stvarao su: Kužiš, stari moj, Novinar, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Lea i Darija, a za glazbu u ostvarenjima Seljačka buna, Banović Strahinja i Neka ostane među nama dobio je Zlatne Arene.


Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i Nikola Tesla, Mačak pod šljemom i Nepokoreni grad. Alfi Kabiljo poznat je, međutim, i kao autor mnogobrojnih klasičnih djela poznatih mjuzikala kao što su Jalta, Jalta, Kralj je gol i Tko pjeva, zlo ne misli te komične opere Casanova u Istri.


Radio je za domaće, ali i za holivudske produkcije, no ondje je, kaže Kabiljo, naporno jer je stalno neizvjesno što nosi budućnost.


U Motovunu je otkrio da su mu najdraži filmovi Veliki diktator, Amarcord i Oblik vode, a unatoč svojim godinama i dalje ne može bez glazbe, filma, kazališta i sporta.


Zbog uživanja u životu proglasio se predsjednikom Svjetske hedonističke stranke u koju je pozvao sve koji uživaju u dobroj hrani i druženju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!