Animafest: "Deseci sjevera" Kojija Yamamure u dugometražnoj konkurenciji

08.06.2022.

13:53

Autor: M.M./Hina/HRT

Animafest: "Deseci sjevera" Kojija Yamamure u dugometražnoj konkurenciji

Animafest: "Deseci sjevera" Kojija Yamamure u dugometražnoj konkurenciji

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Veliko natjecanje dugometražnog filma prikazuje u srijedu prvi put film "Deseci sjevera", dugometražnog prvijenca laureata zagrebačkog festivala, japanskog autora Kojija Yamamure.

Yamamura je 2003. s kratkometražnim filmom "Glava gora" osvojio nominaciju za Oscara i Grand prix u Annecyju, a godinu dana kasnije i Veliku nagradu Animafesta, festivala na kojemu su njegovi filmovi redovito sudjelovali.

Ove godine prikazuje se njegov poetični egzistencijalistički film o otuđenosti. "Lišen je klasične naracije, ali unikatnim crtežom, autorovom prepoznatljivom ironijom te glazbom drži pažnju i uranja u nevjerojatne, nadrealističke, ali nikad posve apstraktne prizore", napominje se u najavi.

Festivalski program počeo je u u Tuškancu u jutarnjim satima filmovima iz konkurencije za djecu i razgovore s autorima, a nastavlja se popodne retrospektivom Zagrebačke škole u segmentu Zlatno doba 1, s nizom ključnih radova, od "Surogata", "Don Kihota", "Muhe" do "Znatiželje" i "Maske crvene smrti".

U tom će se kinu prikazati i program Nagrada publike, sa selekcijom klasika koji su se dojmili posjetitelja festivala u 1970-im i 1980-im godinama. Među njima su "Vratila se maca", "Britanija" i "Ptičkica", vrhunci animiranog art filma poput "Ulice krokodila" braće Quay, "Satiemanije" Zdenka Gašparovića i "Ribljeg oka" Joška Marušića, te eksperimentalni film "Godina duž napuštene ceste".

U srijedu završavaju Pitching lab Rise&Shine i Animafest Scanner IX, a središnji događaj govornog programa bit će masterclass "Creativity" oskarovca Michaela Dudok de Wita, dvostrukog Animafestova pobjednika, a jednom i počasnog predsjednika, autora ovogodišnje jubilarne festivalske ilustracije.

Studentski filmovi igraju u Teatru &TD, kao i oni iz kratkometražne konkurencije, u kojoj će se naći i za ovogodišnjeg Oscara nominirana čileanska "Bestia" Huga Covarrubiasa koji oslikava Íngrid Olderöck, agenticu tajne policije iz vremena Pinochetove diktature. U ovom se segmentu prikazuje i domaći film "Psychographic Branka Farca", nastao u produkciji Zagreb filma.

Slijedi drugi dio zlatnog doba Zagrebačke škole s ponajboljim filmovima Dragića, Boureka, Marušića, Dovnikovića i Zimonića, dok program na toj lokaciji od 22 sata zaključuje presjek ženskog pisma slovačke animacije u izboru festivala Fest Anča.

Kino SC donosi Svjetsku panoramu, studentske filmove, djela nagrađena od publike, te retrospektivu Nedeljka Dragića, na kojoj će gostovati povodom Nagrade za životno djelo.

Program u tom kinu zaključuje dugometražni "Prijelaz" Florence Miailhe, autobiografski intonirana migrantska alegorija o bratu i sestri. U Dvorani Sek će se predstaviti novu knjigu jednog od najpopularnijih animacijskih kritičara Chrisa Robinsona te zbirku "Poslednje skretanje kod Albukerkija" Milena Alempijevića i fotomonografije "Behind the Eyes of the World" Tima Viljakainena, uz nazočnost autora.

U tom prostoru navečer se očekuje tradicionalni Animators Jam Session, te od ponoći nastup The Bjorn Borg Dancimilation Experience. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!