Bogat program za 18. Noć muzeja u Splitu

24.01.2023.

13:16

Autor: Hina/E.P.C.

Noć muzeja u splitskom Arheološkom muzeju, arhivska fotografija

Noć muzeja u splitskom Arheološkom muzeju, arhivska fotografija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Svi muzejski i galerijski prostori u Splitu bit će otvoreni za posjetitelje za 18. Noć muzeja, koja će se u petak, 27. siječnja održati širom Hrvatske. Ove se godine ta važna muzejska manifestacija održava pod sloganom Muzeji su važni!


Muzej Grada Splita pripremio izložbu "70 godina u Papalićevoj - svoji na svome". U Galeriji Emanuel Vidović posjetitelji će moći vidjeti izložbu "Dunav Rendić - slikar i boem", a u Dioklecijanovim podrumima posjetitelji će moći razgledati izložbu "Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu".


Kao i u ostalim muzejima i galerijama,  biti će organizirana besplatna stručna vodstva za građane, a u Podrumima će se održati i pedagoško-edukativna radionica za djecu.


Program Etnografskog muzeja za Noć muzeja počinje u petak u 18 sati izložbom "Priča o soli i solarstvu", nastavlja se u 19 sati prezentacijom filmova u produkciji EMS- a, te predavanjima Deana Mršića i Božidarke Šćerbe Haupt.


U Arheološkom muzeju točno u podne 27. siječnja otvara se izložba "Avari i Slaveni južno od Drave". Izložba predstavlja arheološku građu koja pripada dvjema etničkim skupinama iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. st., a izložbeni postav potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Autorice izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Uz izložbu će se održati i koncert komornog sastava Splitskih solista Glazbeni intermezzo od 19 do 20.30 sati.


Na program u Saloni organiziran je autobusni prijevoz


U Saloni će se u 17 sati otvoriti Kuća Parać, tradicijska kuća sagrađena 1863. od kamena salonitanskog amfiteatra, u Tusculumu će, pak, u 18,30 sati biti otkrivena bista počasnog građanina Solina danskog arhitekta Ejnara Dyggvea koji je dugi niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone, a sat vremena kasnije će se održati dokumentarna predstava Šetnja s don Franom Bulićem.

Autobus za Salonu kreće u 18 sati ispred Arheološkog muzeja u Splitu s povratkom u 21,30 sati.


Svi koji u petak u 15 sati dođu u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika mogu ići u posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu, dok će u 23 sata biti otvorena izložba Terenski dnevnik Arheološka istraživanja od 2020. do 2022. Na programu su još dvije izložbe i to Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Crkvine-Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega.


Hrvatska udruga likovnih umjetnika organizira diskurzivne aktivnosti na izložbi koju otvaraju dan ranije, u četvrtak, u Salonu Galić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!