Noć muzeja 27. siječnja s gotovo 450 programa u hrvatskim muzejima

23.01.2023.

16:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Zagreb: Brojni posjetitelji u Arheološkom muzeju

Zagreb: Brojni posjetitelji u Arheološkom muzeju

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL, arhiva

Ovogodišnja, 18. Noć muzeja održat će se u petak 27. siječnja, na temu "Muzeji su važni!" u brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Kontinuitet manifestacije održan je unatoč pandemiji pa je 2021. imala virtualno izdanje, a prošle hibridno, kombinirajući događaje uživo i online.

- Ove se godine održava u 'normalnim' okolnostima, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD).

Za sudjelovanje su se prijavili gradovi i općine iz svih hrvatskih županija - 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

- U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i u ovogodišnjoj Noći muzeja odaziv publike, istaknuli su u priopćenju.

Noć muzeja 2023. fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Iz HMD-a kažu da je ovogodišnja tema odgovarajuća u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom, s druge strane.

Pripremaju se bogati programi za različitu muzejsku publiku, od muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

Proteklih godina Noć muzeja zabilježila je više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke i preko 300 tisuća samo u jednoj noći.

U manifestaciju su se uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Njezin se značaj ogleda u brojnoj publici i većem broja posjetitelja muzejima tijekom godine, te dobrom medijskom popraćenošću - s nekoliko stotina prikaza u radijskim i TV emisijama, izravnim javljanjima s terena, tisku, društvenim mrežama.

HRT i ove godine priprema produkciju posebne emisije na HTV-u, na temu Noći muzeja, što je i proteklih godina značajno utjecalo na populariziranje manifestacije.

Kao i ranijih godina ZET je osigurao besplatan prijevoz, tzv. muzejskim tramvajem, mini busovima na relaciji Muzej Mimara Gornji grad i posebnom linijom Mažuranićev trg Muzej suvremene umjetnosti.

Tijekom Noći muzeja, koja počinje u 18 sati i traje do kasno u noć, ulaz u sve muzeje je slobodan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!