Noć muzeja: Umjesto u muzejima, posjetitelji ispred ekrana

29.01.2021.

08:16

Autor: Hina/HRT

'Izložba u izolaciji', Gradski muzej, Bjelovar, 2021.

'Izložba u izolaciji', Gradski muzej, Bjelovar, 2021.

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja, koja je u proteklih 15 godina imala gotovo 3,5 milijuna posjetitelja, a koja će se zbog pandemije ove godine održati online na prigodnu temu - ‘Zadaće muzeja u uvjetima kriza’.

Za 16. izdanje te popularne kulturne manifestacije prijavilo se više od 170 sudionika, muzejskih, baštinskih ili obrazovnih institucija, koje su najvećim dijelom pripremile virtualne sadržaje, no neke od njih, one koje će s obzirom na epidemiološke mjere to moći, moći će se i obići u 'realnom' okruženju.

Za brojne ljubitelje kulture i umjetnosti, ove godine većina muzeja nažalost ima zatvorena vrata, no ona će se otvoriti putem virtualne stvarnosti, a o programu, digitalnoj platformi te posebnoj HRT-ovoj emisiji koju večeras prikazujemo na HTV1 od 21 sat u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s organizatoricom i voditeljicom manifestacije Noć muzeja Vesnom Jurić Bulatović, urednicom Odjela kulture HTV-a Lidijom Špiranec i Draženom Ilinčićem koji će zajedno s Majom Njirjak voditi emisiju:

Ovogodišnji programi održavaju se u izuzetno nepovoljnim okolnostima - osim pandemije zbog kojih su zatvarani, lišeni uobičajenih aktivnosti i zarade, muzeji s potresom pogođenih područja pretrpjeli su velike štete i još se ni približno ne zna kada bi ponovno mogli otvoriti svoja vrata.


Ove godine neće se održati uobičajeno otvorenje Noći muzeja, nakon kojega bi u vrijeme prije korone i potresa rijeke ljudi, često unatoč siječanjskim vremenskim nepogodama, do jedan sat iza ponoći i duže, preplavile ulice u potrazi za atraktivnim postavima i prigodnim događanjima.


Pogledajte promotivni spot za Digitalnu Noć muzeja 2021.:


- Sada će posjetitelji putem digitalne platforme moći odabrati lokaciju, grad, mjesto ili općinu u Hrvatskoj koju žele posjetiti i virtualno razgledati, rekla je za Hinu Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora Noći muzeja.


Kaže kako se ovogodišnja tema poklapa s prošlogodišnjim i ovogodišnjim stanjem, vezano za koronakrizu i katastrofalne potrese, no ona šalje i dobru poruku da i u kriznim vremenima muzeji i galerije dopiru do posjetitelja, makar digitalnim putem.


- Mi smo i prije nekoliko godina u Noći muzeja obrađivali temu važnosti digitalne tehnologije i medija, a sada je to nova dimenzija i stvarnost, dodala je.


Komunikacija s publikom odvijat će se putem digitalnih kanala, digitalnih aplikacija, virtualnih šetnji kroz muzeje zbirke, a bit će tu i radionice, interaktivni kvizovi, projekcije filmova, predstava.


Organizatori su na Instagramu Noći muzeja objavili kratki video kako se snaći u virtualnom programu:

Krklec kaže kako svako vrijeme i tehnologija nose svoje prednosti i mane: Prednost je što iz svojih kućnih naslonjača možete klikanjem razgledati ono što vas zanima, a mana je što ne možete fizički otići u muzej i osjetiti tu čar, kada se stvaraju gužve kako bi ljudi obišli muzeje, napomenula je.


Broj posjetitelja mjerit će se na digitalnoj platformi, kojoj se već sada može pristupiti, proučiti i pripremiti se za ono što se želi popratiti.

Noć muzeja i uz posebni program HRT-a


Hrvatska televizija priprema posebnu emisiju za Noć muzeja na Prvom programu koja će se emitirati iz studija Dnevnika, koji pruža mogućnosti proširene stvarnosti ‘zbog čega će gledatelji dobiti priliku ušetati u svijet muzeja’.


Bit će to prvi put da se neka emisija koja nije dio našega Informativnog programa emitira iz studija Dnevnika, koji nudi beskrajne mogućnosti proširene stvarnosti zbog čega će gledatelji dobiti priliku ušetati u svijet muzeja.


Uz voditelje Maju Njirjak i Dražena Ilinčića emisiju će realizirati i brojni novinari iz HRT-ovih dopisništava, a pojavit će se tu i poznata HRT-ova lica Doris Pinčić, Davor Meštrović, Marta Šimić Mrzlečki, Damir Smrtić, Zoran Vakula, Daniel Križ i Luka Petrinec, koji će i sama isprobati Platformu Noći muzeja.

O programu Noći muzeja u riječkim muzejima detalje je doznala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja se javila iz nedavno obnovljene Palače šećera u kojoj je novi dom našao Muzej Grada Rijeke. Ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović najavio je svoj program za večeras, također i program vezan uz izložbeni prostor s izložbom Riječki torpedo, a spomenuti su i programi ostalih riječkih muzeja:

Digitalnu Noć muzeja neće omesti ni južina ni hladnoća


Organizatori kažu kako sve zainteresirane ni južina, ni toplo ili hladno vrijeme, niti niski tlak zraka sada ne bi trebali smesti u pregledavanju virtualnih sadržaja svih onih koji štite i promoviraju lokalnu kulturu, umjetnost i prirodu.


- Ne trebate se bojati meteora na Mosoru, visina Velebita, hladnoće Gorskog kotara i Like, niti ugriza velike morske psine jer će većina programa biti dostupna on line, te tako iz vlastite sobe možete pogledati virtualne izložbe, predstave, poslušati predavanja, razgovore i stručna vodstva i sudjelovati u radionicama i kvizovima, poručuju.

Internetska stranica Noći muzeja povezat će posjetitelje s muzejima diljem Hrvatske koji će im otkriti, najavljeno je, kakav je bio život građanstva i u Fažani, Valpovu i Zadru, što se to događa u Popovcu, ali ne u Popovači, što je organizirano u Gradu na četiri rijeke, a što Med dvemi vodami, dok će stanovnici iz Ravnih kotara mogu vidjeti na čemu rade muzealci na ravnicama Slavonije.


- Ne mičući se iz sobe i od računala možete usporediti čime se bave arheolozi u muzeju Narona, a čime oni u Arheološkom muzeju u Puli, u Ludbregu, na Rabu i u Trilju, a ako Vas interesira koje su muzejske godišnjice aktualne ove godine pogledajte programe u Makarskoj, Labinu, Ozlju, Zlataru i Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, najavljuju.


Za one koje više zanimaju tehničke teme, informacije o graditeljstvu, industrijskoj i prirodnoj baštini mogu naći, među ostalima, u Muzeju Gacke, Hrvatskom muzeju vatrogastva i Udruzi Mogut u Velikoj Gorici.


O tomu kako posluju muzeji u doba pandemije govorit će kustos iz Kine, gost Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, a aktualnom temom, ovaj put kroz zanimljivosti o karanteni i očnoj bolnici bave se izložbe u Dubrovniku i Prelogu.


Aktualna tema zdravlja pokrivena je, među ostalim, u programu Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU u kojem je predviđena i snimka operacije srednjeg uha iz 1954. godine, a u tu tematsku kategoriju pripada i Psihijatrijska bolnica Vrapče koja sudjeluje s izložbom ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’.


Gradski muzej Bjelovar donosi izložbu, čiji prvi dio daje pregled najpoznatijih i najopasnijih pandemija i epidemija duge ljudske povijesti, a drugi radove svojih sugrađana nastale tijekom izolacije.

'Izložba u izolaciji', Gradski muzej, Bjelovar, 2021.

'Izložba u izolaciji', Gradski muzej, Bjelovar, 2021.

Foto: Damir Spehar / HRT

Unatoč potresu sudjeluje i galerija iz Petrinje


Unatoč posljedicama potresa Galerija ‘Krsto Hegedušić iz Petrinje sudjeluje i ove godine - djelatnici POU Hrvatski dom Petrinja su iz svojih domova posudili neoštećene umjetnine dok su one iz Galerije spremljene na sigurnom do nekih boljih vremena.


Točno mjesec dana nakon razornog potresa izložbu će, od 11 do 13 sati, simbolično postaviti u gradskom parku u Petrinji na rubu kojeg se nalazi urušena galerija.

Prostor Gradske galerije Striegl u Sisku zbog potresa je nedostupan za javnost i upravo se sanira, pa su programe prebacili na društvene mreže i usmjerili ga na empatiju, sreću i različite vizualizacije kreativnosti.

Solidarnost sa stradalim muzealcima pokazali su muzeji otoka Hvara - Stari Grad, Jelsa i Hvar udružili su se u akciji pomoći kolegi iz Gradskog muzeja Sisak čija je imovina stradala u potresu.

Zagrebom će se baviti Državni arhiv u Zagrebu, virtualnom izložbom ‘Grade divni moj!’, posvećenom dvama razornima potresima koji su ga pogodili u zadnjih 140 godina, kao i Hrvatski državni arhiv, koji će predstaviti svoju zgradu i putem predavanja o inovativnom načinu gradnje Rudolfa Lubynskoga otkriti zašto je preživjela potres, Sveučilište u Zagrebu s izložbom o posljedicama potresa iz 2020. na njihovu zgradu, a Gradske ljekarne Zagreb nude šetnju najstarijom apotekom u gradu.

Tijekom Noći muzeja, zgrada Muzeja suvremene umjetnosti će biti zatvorena, a programi dostupni putem streaminga na Facebook stranici i YouTube kanalu, gdje će se prenositi predstava ‘Should I Digital, Or Should I Live’, skupine PAP, i prikazivati dokumentarci.


Etnografski muzej u Zagrebu će premijerno predstaviti kratki film ‘Oglavlje udane žene iz Bratine’, Muzej hrvatskog vatrogastva svoj će program posvetili angažmanu vatrogasaca na sanaciji posljedica potresa, a Hrvatski školski muzej organizirati radionice i predstaviti digitalnu knjigu projekt ‘2020. godina: Negativan test pozitivna sjećanja.

Za one koji žele nešto kreativno sami stvoriti, muzeji u Imotskom i Šibeniku napravili su on line tečajeve pomoću kojih mogu naučiti izraditi svrdla i sove od papira.


Muzej grada Zagreba predstavlja, među ostalim, Zbirku stare ambalaže dr. Ante Rodina, koja pripada raritetnim zbirkama takve vrste u nas i u Europi, dok je Muzej antičkog stakla u Zadru pripremio dvije virtualne izložbe, dva filma i bogatu lutriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!