[VIDEO] Digitalna Noć muzeja 2021.

25.01.2021.

14:45

Autor: HRT

Digitalna noć muzeja 2021.

Digitalna noć muzeja 2021.

Foto: HTV1 / HRT

Ove godine Hrvatska televizija pripremila je posebno izdanje emisije povodom kulturne manifestacije Noć muzeja. Od 21 sat na Prvom programu i YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije uživo ste mogli pratiti  emisiju Digitalna Noć muzeja 2021. koja se emitirala iz Dnevničkoga studija Hrvatske televizije.

Pogledajte emisiju:

Prvi put neka emisija, a koja nije dio IMS-a, emitirala se iz Dnevničkog studija koji nudi beskrajne mogućnosti proširene stvarnosti zbog čega ste imali priliku ušetati u svijet muzeja. 

U manifestaciji i ove godine sudjeluju muzejske i brojne druge baštinske, obrazovne i znanstvene institucije, koje posjetiteljima nude raznolik program i besplatan ulaz, ali putem jedinstvene Platforme, koja je pokrenuta samo za potrebe 16. izdanja manifestacije.  

Uz voditelje emisije, Maju Njirjak i Dražena Ilinčića, emisiju su realizirali i brojni novinari iz HRT-ovih dopisništava. Pojavila su se tu i poznata HTV-ova lica koja su i sama isprobala Platformu: Doris Pinčić, Davor Meštrović, Marta Šimić Mrzlečki, Damir Smrtić, Zoran Vakula, Daniel Križ i Luka Petrinec

Za brojne ljubitelje kulture i umjetnosti, ove godine muzeji nažalost imaju zatvorena vrata no ona su se otvorila putem virtualne stvarnosti. Ekipa HRT-ove posebne emisije ističe kako će muzejski život s društvenih mreža i iz virtualnog svijeta postati stvarnost u studiju HRT-a. Svi oni koji su zadnjih 16. godina uživali u posjeti muzejima i ugodnim druženjima uz razgovore o umjetnosti, ove godine, kada su Hrvatsku i svijet pogodili nemili događaji, imaju veće no ikad potrebe za umjetnošću. 

- Upravo zato, nismo odustali!, istaknula je voditeljica odjela Kulture HTV-a Lidija Špiranec, koja je s marljivim timom nekoliko tjedana pripremala posebnu emisiju Digitalna Noć Muzeja 2021. 

U ovim izazovnim vremenima stereotipni način razmišljanja je neprimjenjiv, primijeniti se mogu samo nova, drugačija rješenja. Upravo tako smo pristupili i ovom projektu. Ubrizgali smo i silnu kreativnu energiju.

Lidija Špiranec

Galerija
Digitalna noć muzeja 2021. , Foto: HTV1/HRT
Digitalna noć muzeja 2021., Foto: HTV1/HRTDigitalna noć muzeja 2021., Foto: HTV1/HRTDigitalna noć muzeja 2021., Foto: HTV1/HRTDigitalna noć muzeja 2021., Foto: HTV1/HRT

HRT-ovi novinarski timovi s terena su donijeli priče kako se Hrvatska suočila s potresima, ali i lockdownom, kao i novo-normalnim potrebama publike. Ušli su s gledateljima u mnoge muzeje, ali virtualno. Jedan od voditelja emisije, Dražen Ilinčić izjavio je kako je uz Noć muzeja od samih početaka, a među najzabavnijim trenucima pamti jedno uključenje uživo u središnji Dnevnik HTV-a.

- Birajući muzej iz kojeg ću se javiti uživo, a u skladu s mojom djetinjastom potrebom da ne idem utabanim stazama, odabrao sam Lovački muzej u Zagrebu. Kad smo o tome razgovarali na dnevnom kolegiju, kolega Renato Kunić predložio je da i on sudjeluje u tome malom projektu, kako bih ga mogao pitati kako se on, kao jedan Kunić, osjeća u Lovačkome muzeju. Rečeno-učinjeno, no, kako obično navode na odjavnim špicama filmova, nijedna životinja nije ozlijeđena tijekom snimanja, a kolega Kunić i danas je živ i zdrav, ispričao je Dražen u svom prepoznatljivom šaljivom tonu.  

video thumb

Uz Dražena Ilinčića, voditeljica emisije bila je i Maja Njirjak.

- Izuzetna mi je čast sudjelovati kao dio tima, od naših kolega koji su ''na prvu kliknuli" s idejom o digitalnoj Noći muzeja i omogućili da mašta postane stvarnost - Dalibor, Lenny, Vlado, Mario i dva divna kreativna studenta Tea Čapko i Leon Lovrić. Od realizatora Zdenka Bišćana, naše asistentice Ane, producenta Tihomira Štivičića, sve do naših novinara, snimatelja i montažera, kostimografa, kostimera i šminkera, bez kojih ne možete do finalnog proizvoda. A to je 60 minuta prvorazredne kulturne emisije, koja otvara svijet muzeja, u situaciji kada su svi muzeji de-facto zatvoreni. Vjerujemo da će naši gledatelji to i prepoznati, izjavila je Maja Njirjak.  

A redatelj emisije Zdenko Bišćan, koji se krije iza stotina i stotina Informativnih emisija, za ovu emisiju kratko i jasno ističe: "Ova noć ima čudnu moć i zato uz HRT u svaki muzej i svaki grad možete doć". Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, inicijatorice i voditeljice programa manifestacije Noć muzeja istaknule su kako je HRT jedan od najznačajnijih i nezaobilaznih partnera u realizaciji ove manifestacije.  

- Iznimno smo ponosne na cijelu hrvatsku muzejsku zajednicu, brojne baštinske i obrazovne ustanove, što su i ove godine u iznimno teškim okolnostima pandemije i potresa prijavili 171 program za Digitalnu Noć muzeja, koja se organizira u okviru Hrvatskog muzejskog društva. Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova, izjavile su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.  

- Zahvaljujemo svim sudionicima, publici i ukupnoj javnosti na potpori i ovoj 16. po redu Noći muzeja, koja će se održati ove godine u virtualnoj stvarnosti, istaknula je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.  

Najduža muzejska noć i ove se godine održava od 18 pa sve do 23 sata, dok 60-minutnu emisiju emitiranu na HTV-u možete pogledati i na našoj platformi HRTi.

Posebna emisija za Noć muzeja

Posebna emisija za Noć muzeja

Foto: Digitalna Noć muzeja 2021. / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!