Ceker - prirodni, autohtoni hrvatski proizvod

07:00 / 02.02.2022.

Autor: Marija Milas/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Priča o cekeru"

"Priča o cekeru"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U "Hrvatskoj kući" u Zagrebu otvorena je izložba "Priča o cekeru", autorice dizajna Mine Petre. Rezultat je to rada na programu CEKER, čiji je glavni cilj očuvanje tradicije hrvatskih sela. Svako vrijeme ima svoju modu. Pa su tako cekeri danas modni dodatak. Ovi izrađeni od kukuruzne komušine, potpuno su prirodni autohtoni hrvatski proizvod. 

- Kukuruznu komušinu beremo uz tok rijeke Save, od Posavine, Zagreba, pa sve dole do Slavonije, to je košuljica kukuruza od koje mi radimo danas ceker za laptop, ceker za iPAD, rekla je modna dizajnerica, ravnateljica Hrvatske kuće "Materina priča " Mina Petra.

- Sjećam se iz nekih davnih dana moga djetinjstva pa i ja sam nosila knjige u cekeru, dodala je.

Ručno oslikani, različitih boja, funkcije i oblika, divan su spoj tradicije i modernog, koji privlači pozornost diljem Europe. 

- On doista pristaje uz svaki outfit, jer osim što sadrži te motive narodne baštine, on je isto tako napravljen da je dovoljno moderan da ga možete uklopiti u sve, naglasila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.

Program CEKER ostvaren je uz potporu grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede. Ministrica poljoprivrede najavila je novi natječaj za udruge koje se bave sličnim projektima.

- Projekt poput ovog ukazuje na važnost ekološkog pristupa, dakle, proizvod je napravljen od ostataka koji se ne bi koristio a na ovaj način se koristi. Projekt zapošljava hrvatske žene u ruralnom prostoru, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Komušina je jedan resurs koji ništa ne košta. Komušinu je zemlja dala, komušina je ekologija, komušina je tradicija i baština da se ne zaboravi, naglasila je modna dizajnerica, ravnateljica Hrvatske kuće "Materina priča".

Pletenje cekera stoljetna je vještina očuvana uglavnom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Udruga organizira različite radionice kako bi ta nematerijalna kulturna baština opstala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!