Krimiću Jurice Pavičića i treća nagrada u Francuskoj

16.09.2021.

15:25

Autor: HRT/A.P.C.

Pavičićev roman "Crvena voda" , izdanje 2017.

Pavičićev roman "Crvena voda" , izdanje 2017.

Foto: Eta Paro Crnošija/HRT / HRT

Književnik i novinar Jurica Pavičić osvojio je za francuski prijevod romana Crvena voda i treću nagradu – Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021. godini, izvijestio je hrvatski nakladnik Profil knjiga.  

Le Grand Prix de Littérature Policière jedna je od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 1948. godine, i to za najbolji francuski i za najbolji strani krimić.


Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za najbolji strani krimić su Patricia Highsmith, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Elmore Leonard, P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Camilla Läckberg i mnogi drugi poznati pisci.


Roman Crvena voda izdao je Profil. Na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom Jurici Pavičiću u na sjajnom romanu i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom prijevodu. 


Jako mi laska biti u društvu pisaca koji su mi po mnogo čemu uzori, kao što su, primjerice, Patricia Highsmith, Stanisław Lem, P. D. James te Ian Rankin. Nadam se da će ovo potaknuti prijevod romana Crvena voda i na druge jezike, komentirao je Jurica Pavičić.


 

Za roman Crvena voda u srpnju je festival Quais du polar u Lyonu Pavičiću dodijelio prestižnu nagradu Le Point du Polar européen, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Pavičićev je roman nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.


Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, gdje su mu dodijeljene nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric. Roman Crvena voda bio je u užem izboru i za druge književne nagrade.


Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog doživjela je i njemačko izdanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!