Knjiga Jurice Pavičića nastavlja nizati nagrade u Francuskoj

08.09.2021.

12:22

Autor: Hina/V.M.

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Roman "Crvena voda" Jurice Pavičića dobio je u Francuskoj priznanje Transfuge za najbolji strani krimić, čime je u toj zemlji knjiga nastavila nizati nagrade, priopćeno je iz Profil Knjige.

Nagradu Transfuge dodjeljuje istoimeni francuski mjesečnik za kulturu u trinaest kategorija, a ona za najbolji strani krimić pripala je Pavičiću.


Roman "Crvena voda" dobio je u srpnju prestižnu nagradu Le Point du Polar européen na festivalu Quais du polar u Lyonu. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik.


Jurica Pavičić s romanom je najprije postigao uspjehe u Hrvatskoj. Dodijeljene su mu nagrade Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a bila je u užem izboru i za druge književne nagrade. Roman je prvi puta objavljen 2017. godine u nakladi Profila.


Na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo koja je dosad tiskala više od 13 tisuća primjeraka romana. Prije francuskog doživio je i njemačko izdanje.


O romanu je napisano i niz zapaženih kritika u europskim medijima pa tako francuski Le Figaro piše kako Pavičić "uspijeva nadograditi obiteljsku dramu, te maestralnu, vještu povijesnu fresku, a da ni jedne sekunde ne žrtvuje napetost dobrog krimića".


Francois Forestier za L'Observateur napisao je da se roman pogrešno opisuje kao 'egzistencijalistički krimić' jer u pitanju je čisti 'jadranski blues'.


- Jurica Pavičić oživljava trideset godina komešanja hrvatskog društva kroz rasap jedne ranjene obitelji... strasan roman, napisala je Alexandra Schwartzbrod u kritici "Crvene vode" koju je objavio Liberation, dok je Jean Marc Lacherrere u Act Du Noir istaknuo: "Evo maestralne ilustracije načina na koji triler ponekad miješa priče i povijest, individualnu sudbinu i kolektivnu povijest... Vrlo lijepo otkriće".


- "Crvena voda" je hodač po užetu, preosjetljiv roman, čija radnja napreduje protiv vrtoglave praznine... melankolija koja proizlazi iz romana usmjeruje pozornost na detalje, tišinu i atmosferu, jedinstvenu i vrtoglavu poetiku, napisao je Michel Abescat za France Inter.


Roman "Crvena voda" priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.


Intervju, koji je Pavičić ovih dana dao HRT - Radio Rijeci, možete pročitati i poslušati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!