13:34 / 12.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Dawid Runtz novoizabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Publici će se u novoj ulozi predstaviti na koncertu Crvenog ciklusa u petak, 13. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Zagrebačka filharmonija priopćila je da je za svojeg novog šefa dirigenta izabrala cijenjenog mladog poljskog maestra Dawida Runtza. Publici će se u novoj ulozi predstaviti na koncertu Crvenog ciklusa u petak, 13. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Dawida Runtza Zagrebačka filharmonija izabrala je za novog šefa dirigenta uz obrazloženje kako je riječ o iznimno nadarenom dirigentu, sposobnom i spremnom "naučiti dirigirati napamet, udubiti se u svaku pojedinost partiture i s osobnim uvjerenjem da dirigira skladbom visoke glazbene vrijednosti".

Kao izuzetno mlad priključio se najvišoj klasi svjetskih dirigenata. Osvojio je i brojne dirigentske nagrade, a njegov izuzetan talent i posebnu strast prema glazbi prepoznali su svi orkestri s kojima je dosada surađivao.

Sa Zagrebačkom filharmonijom prvi se put susreo na gostovanju u Kuvajtu, a već nakon prve probe nije bilo upitno hoće li se nastaviti suradnja orkestra i tog karizmatičnog, inspirirajućeg mladog umjetnika. U protekloj sezoni Runtz je, precizno dirigirajući napamet Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, osvojio simpatije znalačke zagrebačke publike. U obljetničkoj sezoni s orkestrom Zagrebačke filharmonije održat će ukupno šest koncerata.

"Nova dirigentska zvijezda Zagrebačke filharmonije" u novoj će se ulozi publici Lisinskog prvi puta predstaviti koncertom na kojemu će Filharmoničari u petak izvoditi tonsku poemu za orkestar Don Juan, op. 20 Richarda Straussa te 5. simfonija u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog. Izravan prijenos možete pratiti na Trećem programu HTV-a (HTV3) i Hrvatskog radija (HR3).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!