Dodijeljene Nagrade 'Vicko Andrić'

17.09.2019.

17:38

Autor: V.M./Hina

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nagrada 'Vicko Andrić' za životno djelo dodijeljena je posthumno konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture Vladimiru Ukrainčiku, a nagradu je u Muzeju Mimara preuzela njegova kći Tamara Ukrainčik.
Nagrada 'Vicko Andrić' za životno djelo dodijeljena je posthumno konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture Vladimiru Ukrainčiku, a nagradu je u Muzeju Mimara preuzela njegova kći Tamara Ukrainčik.

Ukrainčik je, kako u obrazloženju navodi odbor Nagrade, svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao. Odbor je ocijenio kako rad prof. Ukrainčika čini zaokruženu cjelinu, a njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagrade je dobitnicima u sklopu obilježavanja manifestacije 'Dani europske baštine' svečano u Muzeju Mimara uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Obuljen Koržinek je naglasila kako ministarstvo nagradama odaje počast konzervatorskom i restauratorskom radu, jer se tim radom čuva bogato hrvatsko kulturno nasljeđe i baština.

Godišnja nagrada za 2018. dodijeljena je završnom projektu obnove Arsenala i kazališta u Hvaru kao skupna nagrada kandidatima: Radoslavu Bužančiću, Goranu Nikšiću, Aniti Gamulin, Ambrozu Tudoru, Egonu Lokošeku (posmrtno), Tomislavu Krajini, Iti Pavičić, Jošku Belamariću, Saši Denegriju, Miroslavu Katiću, djelatnicima Odsjeka za zidno slikarstvo, mozaik i štuko Restauratorskog odjela u Splitu (HRZ):  Antoniji Gluhan i suradnicima (Tončiju Borovcu, Josipu Borozanu, Ivani Jerković, Maji Kiršić / Marinu Barišiću, Vinki Marinković / Ivani Hodak, Srđanu Ivankoviću, Ivki Lipanović), zatim reastauratoru Giuseppeu Savu, restauratorici Zrinki Sav, Žarku Dadiću te tvrtkama "Spegra inženjering" d.o.o. Split, "Neir" d.o.o. Split, "Elaboro" d.o.o. Split, "OK-Stipe" Pučišća.
Otvoreno obnovljeno Hvarsko kazalište
Ocijenjeno je kako sama obnova Arsenala i kazališta u Hvaru zbog svoje složenosti predstavlja pothvat konzervatorske i restauratorske  struke koja je vlastitim snagama privela kraju velik i iznimno zahtjevan posao te da obnova Hvarskoga kazališta predstavlja neprocjenjiv znanstveni doprinos proučavanju povijesti europskih kazališta i razvitku grada Hvara. Nagradu je u ime dobitnika preuzela glavna konzervatorica Anita Gamulin.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici za 2018., koja se dodjeljuje pojedincima ili udrugama civilnoga društva za brigu oko očuvanja kulturne baštine ili za njezinu promidžbu uručena je časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale.

Sestra Lina Slavica Plukavec radi u Riznici od 1986. godine. Sudjelovala je u izradbi postava te organizaciji fundusa Riznice i tijekom Domovinskoga rata njegovu smještaju na sigurno mjesto. Posebno je vrijedan, istaknuto je, njezin doprinos u pripremama izložbi tijekom posjeta Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. i Bendikta XVI. Radila je na spomen zbirci Blaženoga Alojzija Stepinca te na mnoštvu izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

U ime dobitnika na nagradama je zahvalila Anita Gamulin, ocijenivši kako se nagradama prepoznaju napori, a konzervatorskim i restauratorskim radom baština biva dostupnija javnosti. O nagradama je odlučivao Odbor u sastavu  Davor Trupković, predsjednik Odbora i članovi Branka Šulc, Tajana Pleše, Radoslav Bužančić, Zvonko Bojčić, Lidija Nikočević, Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić i Zoran Wiewegh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!