10:24 / 06.12.2019.

Autor: Jana Radić/V.M./HRT

Dvije premijere već prvog dana Sanjanja knjiga

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: - / -

Nakon zagrebačkog Interlibera književna scena seli se u Pulu gdje je otvoren jubilarni, 25.Sa(n)jam knjige u Istri. Najveća zvijezda bit će nobelovac Orhan Pamuk, a već prvog dana na sajmu su bile dvije premijere.
Nakon zagrebačkog Interlibera književna scena seli se u Pulu gdje je otvoren jubilarni, 25.Sa(n)jam knjige u Istri. Najveća zvijezda bit će nobelovac Orhan Pamuk, a već prvog dana na sajmu su bile dvije premijere.

Predstavljene su tako monografija Igora Zirojevića, Paole Orlić i Miroslava Bertoše ‘Trilogija - Pula grad intreval’ te posveta velikom pulskom likovnom umjetniku Ivanu Obrovcu 'Obrovac, Ivan i Tamara'.

- 25. put počelo pulsko sanjanje knjiga

Pulski sajam festival je knjige i autora i ondje su književnici u neposrednom kontaktu sa svojim čitateljima i po tome je ovaj sajam poseban. U gotovo intimnom ozračju promoviraju se nova izdanja i otkrivaju inspiracije.

- Nije da se ja Puli vraćam, ja sam prosto stvorio neku svoju Pulu i to jest nukleus moje literature. Taj trezor od nekoliko vizualnih senzacija, nekog mirisa, odatle sve kreće, poručio je ugledni književnik Dragan Velikić koji je sajam jučer i otvorio.

Kći Ivana Obrovca, kojem je bila posvećena jedna od prvih sajamskih promocija, poznata glazbenica Tamara Obrovac smatra da Puli služi na čast takva manifestacija. - Ona je naravno prvenstveno gradska i regionalna i nacionalna, ali je nadišla sve te okvire jer ovako ozbiljan sjam s ovako raznovrsnim i mnogobrojnim programom je vrlo teško naći u Europi, ocjenjuje Tamara Obrovac koja je nastupila na svečanom  otvorenju.

Vodopija: dolaze dobitnici nacionalne ruske nagrade

Najviše iščekivana zvijezda sajma nobelovac je Orhan Pamuk, koji u Pulu stiže idući tjedan, a predstavit će se i suvremena ruska književna scena. - Po prvi put u Puli bit će vrhunski ruski autori Guzel Jahina, Sergej Lebjedev i Jevgenij Vodolazkin. Jahina i Vodolazkin su upravo prekjučer dobili najveću nacionalnu rusku nagradu, dakle dolaze nam kao nagrađeni autori, ističe direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Već četvrt stoljeća sajam je posvećen publici koja to itekako prepoznaje: To mi je jedno od dva događaja u Puli, filmski festival i Sajam knjiga, volim čitati; svake godine, ovako u jesen, u kasnu jesen osvježava Pulu i nas, dojmovi su nekih od prvih posjetiteljica.

Pulsko sanjanje knjiga traje jedanaest dana,a očekuje se da će Sajam posjetiti više od 60 tisuća zaljubljenika u pisanu riječ.

Izravni prijenosi sajamskih programa na Facebooku

Na Facebook stranici Sa(n)jam knjige u Istri svakodnevno se uživo prenose odabrani programi za sve ljubitelje knjige i razgovora s autorima koji ne mogu doći u Pulu – raspored potražite na mrežnim stranicama Sajma.

Sa(n)jam knjige na HRT-u

Sa(n)jam knjige u Istri, održava jubilarni 25. put pa mu na Trećem programu HTV-a svakia dan posvećujemo 25 minuta - za 25 godina, u posebnoj emisiji ‘Dajte mi libar’. Prva emisija emitira se u subotu, 7. prosinca, zadnja u ponedjeljak 16. prosinca, a u utorak, 10. i srijedu 11. prosinca se neće emitirati.

- Emisiju smo nazvali ‘Dajte mi libar' prema naslovu pjesme Vlade Kreslina koja je postala himnom pulskog Sajma knjige. Razgovore s piscima koji ovaj festival ali i Pulu i Hrvatsku čine velikima gledajte svakoga dana na HTV3, poručuje urednica ciklusa Koraljka Kirinčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!