15:38 / 27.02.2019.

Autor: Vesna Mimica/V.M./HRT

'Equilibrium': plesna priča o ravnoteži dinamičkih sustava

Marija Šćekić

Marija Šćekić

Foto: - / -

'Equilibrium', nova predstava koreografkinje Marije Šćekić, neobična je plesna priča o ravnoteži dinamičkih sustava. Izvedena je na sceni Travno uz prikazivanje dokumentarnog filma 'Nove forme - novi prostori'.
'Equilibrium', nova predstava koreografkinje Marije Šćekić,  u proukciji grupe Histeria Nova, neobična je plesna priča o ravnoteži dinamičkih sustava. Premijerno je izvedena na sceni Travno u nedjelju, 24. veljače, uz prikazivanje dokumentarnog filma 'Nove forme - novi prostori'.

Vertikalni ples Marije Šćekić lišen je spektakularnih salta, skokova ili akrobacija. Equilibrium je ples u zraku - vertikalni ples samo je alat, medij, tehnika, izlazi iz svijeta akrobatike i ulazi u plesnu dimenziju. Taj pomak u perspektivi predmet je zanimanja autorice i izvođača.

Svi fizički zakoni, koji se inače primjenjuju u stvarnom kazalištu, u plesnom kazalištu gdje je plesač na podu padaju u vodu,  objašnjava koreografkinja Marija Šćekić.Predstavi je prethodio kratki film o razvoju vertikalne umjetnosti dok je 'Equilibrium' bio izlet u intimu plesača, njihova životna iskustva: Proces je tekao jako intuitivno, refleksno, tjelesno - kako se izražava naše tijelo, kako odgovara na emocije, psihološka stanja i događaje iz naših života,  komentira plesačica Ivana Kragić.

Temeljni plesni materijal obrađen je i moduliran u cjelinu, originalni koreografski zapis koreografkinje: Ovo je jedna dimenzija koja otvara vrata istraživanju tijela u prostoru i vremenu. Za mene je to upravo definicija plesne umjetnosti,  kaže Marija Šćekić.

Ivana Kragić, Nikolina Komljenović, Kristina Lisica i Dora Župan zrakom lete i pritom imaju svoje pomagače koji kontroliraju i osiguravaju njihovo kretanje. Stvara se tako nova estetika plesa i pokreta u savršenoj ravnoteži koja zatvorenu kutiju kazališta čini otvorenim prostorom za let.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!