11:25 / 15.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Film "Mikrokazeta najmanja kazeta koju sam ikad vidio" nagrađen u Mariboru

Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL

Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Film "Mikrokazeta najmanja kazeta koju sam ikad vidio", kratkometražna hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal, osvojila je na festivalu StopTrik u Mariboru veliku nagradu publike i nagradu studentskog žirija.
Film "Mikrokazeta najmanja kazeta koju sam ikad vidio", kratkometražna hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal, osvojila je na festivalu StopTrik u Mariboru veliku nagradu publike i nagradu studentskog žirija u natjecateljskom programu Borderlands.

Studentski žiri istaknuo je  u svom obrazloženju da ih je taj hibrid filmskih žanrova očarao lakoćom, izravnošću i humorom. Radnja filma fokusira se na čovjeka koji slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju

- Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta odajemo počast slučajnosti i mašti, napominje se o filmu u kojemu igraju Đorđe Branković i Petra Zlonoga.

Uz taj film, na istom se festivalu prikazalo još nekoliko hrvatskih naslova, "Kula" Sunčane Brkulj (produkcija: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) u natjecateljskom programu te "Daniil Ivanoviču, slobodan si" Petre Zlonoge (produkcija: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) i "Kolač" Daniela Šuljića (produkcija: Zagreb Film) kao dio posebne retrospektive.

"Balada o fruli i ogrlici" Martina Babića (produkcija: Jaka produkcija) prikazala se u sklopu međunarodnog programa za mlade Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb kojeg je kurirala Matea Milić, producentica Animafesta.

Festival StopTrik je posvećen filmovima rađenim u tehnici stop animacije i ima dvije kategorije: međunarodno stop motion natjecanje i natjecanje Borderlands u kojem se prikazuju hibridni filmovi.

Održava se u Mariboru i Lodzu mariborsko izdanje održano je od 8. do 11. listopada, a izdanje Poljskoj planirano je za 6. do 8. studenog. Zbog aktualne situacije, nagrade je ove godine dodjeljivao samo studentski žiri i publika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!