14:16 / 08.12.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Film ‘O jednoj mladosti’ nagrađen u Francuskoj

-

-

Foto: - / -

Dokumentarni film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka osvojio je Grand Prix međunarodne dugometražne konkurencije na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala, jednog od najuglednijih europskih festivala studenata i mladih autora.
Dokumentarni film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka osvojio je Grand Prix međunarodne dugometražne konkurencije na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala, jednog od najuglednijih europskih festivala filmova studenata i mladih autora.
Ramljakov rad nagrađen je ‘zbog iskrenosti pristupa, pažljivog uprizorenja intimne želje kojom je snimljen film sa sjećanjem na izgubljenog prijatelja i o njemu.'

- Redatelj se usudio otkriti veličanstvenu umjetnost, kako bi mu odao počast i nadišao puki foto-album s filmskim slikama, pretvarajući ga u neizbrisiv trag, obrazložio je žiri festivala, koji se održao online od 27. studenog do 4. prosinca.

Po njihovim riječima, film je zaslužio nagradu za višeslojni portret koji sa svojim mutnim granicama koje ipak jasno pokazuju zajedničku tajnu mladosti i njena duboka prijateljstva, koje nam nekoliko godina u retrospektivi omogućuju shvaćanje njihove složenosti i nijansi te zbog želje da se vidi i podrži budući rad ovog redatelja.

Dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju.

Film 'O jednoj mladosti' na programu je i aktualnog 18. izdanja festivala filmova o ljudskim pravima – HRFF-a, za čiju je video najavu Ramljak dao izjavu:

Svjetsku premijeru imao je na prizrenskom DokuFestu ove godine, a hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. Film je već osvojio niz međunarodnih i domaćih nagrada uključujući i onu Dana hrvatskoga filma.

Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Filmski festival u francuskom Poitiersu pokrenuo je francuski arhivist Henri Langlois 1977. godine, suosnivač Francuske kinoteke.
18. festival filmova o ljudskim pravima

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!