HRT-ova ekipa na sajmu knjiga u Frankfurtu

17.10.2019.

09:23

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

default error photo
U Frankfurtu je počelo 71. izdanje najvećeg svjetskog sajma knjiga. Oko sedam i pol tisuća nakladnika iz više od 100 zemalja ovih dana na jednom mjestu predstavlja svoje naslove i autore. Očekuje se oko 300 tisuća posjetitelja.
U Frankfurtu je počelo 71. izdanje najvećeg svjetskog sajma knjiga. Oko sedam i pol tisuća nakladnika iz više od 100 zemalja ovih dana na jednom mjestu predstavlja svoje naslove i autore. Očekuje se oko 300 tisuća posjetitelja.

Osim novinara pisci su ti koji propitivati, kritizirati, pružati otpor i preuzimati rizike u vremenu rastućih antidemokratskih sila i društvenih preokreta, jer književnost je oduvijek imala tu moć vrlo je glasno na otvorenju poručio direktor sajma Jürgen Boos.

- Ako nisi u Frankfurtu, ne postojiš u svijetu izdavaštva i književnosti. Svake godine ovamo dolaze ljudi iz 150 zemalja; nije važna veličina zemlje i literatura - važna je strast za jezikom i književnošću jer ovo je mjesto gdje se strast može razvijati, ističe Jürgen Boos.

Na otvorenju je bila i tek proglašena dobitnica Nobelove nagrade za književnost Olga Tokarczuk: Najbolji kompliment koji sam dobila od svojih čitatelja jest da u mojim djelima pronalaze sebe, ono što su i sami proživjeli ili osjetili. Drugo najvažnije kada je riječ o literaturi jest povezivanje među ljudima i prepoznavanje, kaže Olga Tokarczuk.

Na 71. Frankfurtskom sajmu knjiga bit će preko 4 tisuće događanja, a među 109 zemalja izlagača je dakako i naša zemlja: Ove smo godine u službenom programu sajma s dva programa. Prvi je jedna panel diskusija s našim nagrađivanim piscima Slobodanom Šnajderom i Krijstijanom Novakom, napominje koordinatorica hrvatskog nastupa u Frankfurtu Jelena Spreicer.

Drugi je program prezentacija Festivala europske kratke priče 2020. godine u Rijeci europskoj prijestolnici kulture koji se ostvaruje s jednim od najvažnijih svjetskih festivala Hay, dodaje pisac i urednik Roman Simić.

Poseban fokus javnosti ove je godine na norveškoj književnosti čijih čak 20 pisaca među kojima veliki Karl Knausgard i Jo Nesbo dolaze u Frankfurt . Dizajn paviljona i način prezentacije norveškog načina života kroz knjigu ostavlja bez daha.

- Želimo pokazati zaigranost, maštu i krajolik u norveškoj književnosti kroz 23 stola s knjigama koji su ujedno i skulpture. Sve to potiče znatiželju i volju za čitanjem što je i zadaća literature, objašnjava voditelj projekta 'Norveška - zemlja partner' Halldor Gudmundsson.

Događanja na sajmu prati preko 10 tisuća akreditiranih novinara iz 75 zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!