10:21 / 25.10.2019.

Autor: Danijela Minić/V.M./Hina/HRT

IETM: Što današnja publika želi?

Foto: 'Men & Girls Dance' Fevered Sleep (foto: Benedict Johnson/Rijeka 2020)

Foto: 'Men & Girls Dance' Fevered Sleep (foto: Benedict Johnson/Rijeka 2020)

Foto: - / -

Tristotinjak profesionalnih umjetnika iz cijeloga svijeta okupilo se u Rijeci na skupu međunarodne mreže IETM. Središnja tema plenarnog sastanka je - razvoj publike.
Tristotinjak profesionalnih umjetnika iz cijeloga svijeta okupilo se  u Rijeci na skupu međunarodne mreže IETM. Središnja tema plenarnog sastanka je - razvoj publike.

Razvoj publike posljednjih se godina nametnuo kao jedna od središnjih europskih kulturnih tema. Umjetnici okupljeni u mrežu IETM tri dana u Rijeci promišljaju kako privući što više publike i povećati njezinu raznolikost.

- Pravo je pitanje što današnja publika želi. Nadam se da ćemo odavde otići nadahnuti i da ćemo naći odgovore na ta pitanja, napominje predsjednica IETM-a Cathie Boyd.

Najstarija europska mreža za izvedbene umjetnosti osnovana je godine 1981. i ima više od 450 članica, ne samo iz Europe. Nastavak je to suradnje s Hrvatskom koja je ovaj put važna zbog Rijeke koja nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

- Svakako je u tom smislu važno i da se Rijeka Predstavi IETM-u i IETM Rijeci, odnosno njezini članovi. Važno je da ti članovi budu upoznati s programom EPK-a, a neki će od njih u tome i sudjelovati, kaže pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.
45 Europskih prijestolnica kulture u Rijeci

Nakon svečanog otvorenja prvo skupno predavanje održao je dramaturg i redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti te suosivač i član izvedbene skupine BADco Goran Sergej Pristaš.

Govorio je o današnjim izvođačkim umjetničkim praksama, razvoju publike, promjenama u odnosu izvođača i publike, produkciji umjetničkih djela i njihovoj produktivnosti te težnjama da se vrednuju mjerilima izvan same umjetnosti.

Konferencija se održava na nekoliko mjesta: u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a uz sastanke i predavanja, najavljen je i umjetnički program te predstavljanje kulturno-umjetničkog programa, koji će se u Rijeci održati 2020. u sklopu projekta EPK.

Budući da je glavna tema razvoj publike s ciljem da se potakne novo razumijevanje njezina razvoja i da se prodube koncepti s tim u vezi, na skupu će biti riječi o aktivnom uključivanju publike u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa. O tim će temama govoriti stručnjaci, među kojima Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simon Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić, Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović i Natalia Skoczylas.

Sudjeluju predstavnici organizacija kao što su Performing Lines, Cryptic, the ufaFabrik International Culture Centre, Theatre Kryly Khalopa, Sziget Festival, Walk the Planka, Kaimera production, Laft Berlin ili Cumbernauld Theatre te predstavnici ministarstava, veleposlanstava, instituta, sveučilišta, prošlih i budućih gradova EPK.

Što Rijeka trenutačno može ponuditi u kulturi vidjet će i sudionici IETM-ova skupa: Imamo program različitih predstava, što plesnih, što kazališnih, koji će oni vidjeti u HNK-u 'Zajc' i na drugim mjestima, a tu su i predstave nezavisne scene, najavljuje direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Prilika je to za bolje povezivanje umjetnika, pa i nastavak suradnje zahvaljujući gostovanjima u inozemnim kazalištima i na festivalima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!