Interliber će se ipak održati, ali će biti drugačiji

02.11.2021.

17:11

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Interliber

Interliber

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Interliber - najveći nacionalni književni događaj u Hrvatskoj, ove godine će se ipak održati i to od 09. do 14. studenog na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi. Nakladnici i knjižari zajedno sa Zagrebačkim velesajmom ponovo će se udružiti da „svijetu dodaju malo boje“ i postave magičnu bajku Interlibera na pozornicu najvažnijih kulturnih događaja ove jeseni.

Interliber

Interliber

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Suočeni smo s kontekstom koji je globalni problem, no uspjeli smo animirati članstvo da se prijavi na Interliber. Neophodno je poslati poruku da je čitanje važno i bitno i u tom duhu ovo će biti Interliber koji će imati varijantu hibridnosti – osim fizičkog imat ćemo i alternativu online kupnje, odnosno popuste u 120 knjižara diljem Hrvatske, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Slavko Kozina, predsjednik zajednice nakladnika i knjižara HGK.

S obzirom na trenutne epidemiološke okolnosti, 43. po redu Interliber ipak će se nešto razlikovati od prethodnih izdanja.

- Primijenjen je niz novih organizacijskih mjera kako bi se izlagači i posjetitelji osjećali što sigurnije. Ulaz je i dalje besplatan, ali svaki posjetitelj mora imati Covid potvrdu kojom dokazuje cijepljenost ili preboljenje, ili negativan test - testirati se može i ispred Velesajma, kaže Zoran Ušurić, pomoćnik direktorice Zagrebačkog Velesajma i dodaje kako se očekuje da će posjećenost biti manja u odnosu na inače, ali raduje da su gotovo svi nakladnici prisutni.

Na Interliberu će se tradicionalno predstaviti i neki novi naslovi koje će se moći kupiti na licu mjesta. 

- Produkcijski nakladnici će imati što pokazati, bit će promocije, a i snimat ćemo dio materijala i puštati na HRT3 programu, kaže Kozina.

Ušurić ističe kako je Velesajam bio jedan od kolateralnih žrtava pandemije, s obzirom na to da se sajamski programi i projekti nisu mogli održavati. No, od sredine rujna ponovno je otvoren, a uvertira u sezonu sajmova bila je Ambijenta. 

- S radošću čekamo Interliber i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu, kaže.

2021. godina proglašena je godinom čitanja, no poražavajuća statistika pokazuje kako čak 55 posto Hrvata ne pročita niti jednu knjigu godišnje.

- Naš ceh svake godine radi istraživanje čitanosti i to predstavimo u sklopu 'Noći knjige' koja se održava 23. travnja. Podaci variraju u nekoj mjeri, no stvarnost je da pola populacije ne čita, a još gora je informacija da pola od tih pola koji ne čitaju kažu da ih ništa ne može natjerati da pročitaju barem jednu knjigu - to je složen sociološki problem, upozorava Kozina i dodaje kako će Interliber tematizirati taj problem kroz razne panele.

- Čitanje nije samo jednodimenzionalna priča i dobivanje informacija. Čitanje je povezano i uz motivaciju odraslih koji to moraju prenijeti svojoj djeci kao radnu naviku od malena, naglašava.

Za sve one koji neće moći fizički prisustvovati Interliberu omogućena je online kupovina gotovo svih hrvatskih nakladnika, i to preko stranice znk.hr/knjigasvimaisvuda, na kojoj će svi knjigoljupci moći naći zanimljive naslove na popustima od 20 pa sve do 70 posto. 

- Poanta priče je da taj tjedan – čitav tjedan – živimo za knjigu, zaključuje Kozina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!