15:50 / 17.05.2021.

Autor: HRT

Iva Lovrec Štefanović i Davor Križić dobitnici nagrada HDS-a za 2020. godinu

Iva Lovrec Štefanović, Ljerka Pleslić Bjelinski u Studiju Bajsić 2015.

Iva Lovrec Štefanović, Ljerka Pleslić Bjelinski u Studiju Bajsić 2015.

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je dobitnike svojih godišnjih nagrada za 2020. godinu. Nagradu Vatroslav Lisinski (za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu – pojedincima, organizacijama i zajednicama) dobila je Iva Lovrec Štefanović i emisija Putovi hrvatske glazbe Trećeg programa Hrvatskoga radija (HRT-HR3) za kontinuirano promicanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a u povodu 20 godina emisije.

Hrvatska glazba proteklih 20 godina ima zagarantiran medijski prostor u eteru Hrvatskoga radija zahvaljujući ideji i inicijativi urednice, autorice i voditeljice, muzikologinje Ive Lovrec Štefanović. Puna dva desetljeća, svakoga petka između 11 i 13 sati hrvatski skladatelji najrazličitijih stilskih usmjerenja, ali i muzikolozi te nakladnici koji se bave hrvatskom glazbom, imaju zajamčen prostor predstavljanja uz stručno moderiranje i probranu zvučnu opremu.

Davor Križić

Davor Križić

Foto: Dinko Bažulić / HRT

Nagradu Miroslav Sedak-Benčić (za autorsko stvaralaštvo na području jazza) dobio je Davor Križić, za 25 godina skladateljskog rada, više od 30 godina karijere, ostvarene skladbe za ugledne sastave kao što su Boilers Quartet i Davor Križić Experiment te Jazz orkestar HRT-a.


Kao skladatelj Davor Križić se afirmirao sredinom 1990-ih pišući za Boilers Quartet čiji je član od osnutka. Stalni je član Jazz orkestra HRT-a član i s kojim je 2019. održao autorski koncert. Kod Križića se osjeća da je savladao sve tajne jazza, da je proučio tradiciju afroameričke glazbe: od bluesa, New Orleans jazza, spirituala i gospela, preko swinga, bebopa i free jazza do novih dostignuća. Kroz svoje skladbe Križić uvjerljivo prenosi svoj unutarnji svijet, radost i ljubav koju u njemu pobuđuje jazz glazba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!