Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac nagrada za životno djelo hrvatskog glumišta

11.11.2021.

16:14

Autor: Hina/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Dodjela nagrada hrvatskog glumišta održat će se u zagrebačkom HNK 24. studenog. Objavljene su nominacije na području drame, opere i baleta, a već sada su poznati dobitnici nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje. 


Za svekoliko umjetničko djelovanje na području drame nagrađen je Ivica Kunčević. Kazališni redatelj Ivica Kunčević, tijekom karijere duge 50-ak godina, režirao je više od 100 predstava, od dječjih i modernih do hrvatskih i svjetskih klasika.


- Ne znam što bi se moglo reći, a da ne ispadne neka potrošena fraza u ovakvoj prilici. Naravno da je to jedna potvrda čitavog posla koji već dugo, dugo traje, rekao je Kunčević.


Istu nagradu za područje opere dobila je nacionalna prvakinja Ivanka Boljkovac.  


- Ne znam gdje sam se bolje osjećala, kad sam glumila, pjevala ili kad sam bila u baletu. Možda nećete vjerovati, ali imam i tri baletne predstave. Što god sam radila, radila sam zdušno, sa srcem i imam sreću što taj svoj posao ne smatram poslom, nego mi je ujedno i hobi i to je ono što ja volim, što ja živim, kaže nacionalna operna prvakinja Boljkovac.


Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti Ivanu Penoviću, Bernardu Tomiću, Matiji Čigiru, Karlu Mrkši, Pavlu Vrkljanu, Domagoju Jankoviću i Lani Barić za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti Franza Kafke u predstavi "Proces Kafka" Teatra &TD iz Zagreba.


Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobio je i Zlatko Vitez za umjetničko djelovanje preko pomno odabranih tekstova Miroslava Krleže.


Uz navedene nagrade, žiriji za dramu, operu i balet izvijestili su o nominacijama u 28 kategorija. 


Ovogodišnje nagrade hrvatskog glumišta na području drame, opere i baleta svečano će biti dodijeljene u zagrebačkom HNK, uz izravan prijenos na 1. programu HTV-a. Taj najznačajniji kazališni događaj održava se već 29 godina 24. studenoga, na dan kad je na sceni Zemaljskog kazališta, današnjega HNK-a u Zagrebu, prije 161 godinu prvi put odigrana kazališna predstava na hrvatskom jeziku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!